img_2647rosen Nidelven, stille og vakker du er, her hvor jeg går og drømmer. Drømmer om deg som jeg hadde så kjær, nu er det bare minner.

Den er både stille og vakker der den bukter seg fra Selbusjøen og ut i Trondheimsfjorden. Sant og si er det ikke så ofte jeg har gått der og drømt, slik det står i sangen. Det gjorde imidlertid han som skrev teksten. Han hadde visst kjærlighetssorg den gangen, en sommernatt i 1940 der han gikk gjennom Lykkens Portal og langs Marinen kanskje, på nedsida av domkirka. Med til historien hører at han fikk kjæresten sin tilbake. Kanskje ble de gift også? Tja, det kan vi sikkert finne ut av dersom vi leter oss fram til Oscar Hoddøs liv der i Trondhjem.
img_2649

Den gamle bybro er lykkens portal,
sammen vi seiler i stjernekorall.
Nidelven, stille og vakker du er,
her hvor jeg går og drømmer.

Å joda, det heter Trondhjem. Det er min barndoms og ungdoms by, og når jeg skal hjem, da skal jeg til Trondhjem.  Ettersom Trondhjem het Nidaros og ligger ved bredden av Nidelva og inneholder selveste Nidarosdoman, så blir denne posten mitt bidrag i serien ABC i ord og bilder denne uka.  For vi har kommet fram til bokstaven N.

maschius_big

Dette er Trondhjem anno 1674.  Det viser ingen stor by, men det er mulig å se at dette faktisk er Trondhjem. Elva bukter seg og den store domen – Nidarosdomen – den står der som et landemerke, slik den gjør i dag. Bildet viser byen og bebyggelsen før Cicignons byplan. Trangt, smale veiter og tett bebyggelse. Temmelig godt egnet for ildebranner, noe som til stadighet har hjemsøkt byen. Husene var av tre, de hadde nevertak og stod i rekker, litt fra hverandre med port imellom. Husrekkene ble brutt av to kirker, Frukirka og Domkirka. Byen bestod av småsamfunn som var sosialt sammensatt. Mot syd var byen dominert av embetsmenn og tjenestemenn, og i byens nordlige del bodde det kjøpmenn og kapitalister av utenlandsk hærkomst. I øst, langs elva, bodde det godseiere, og på Brattøra og vestover bodde det en tallrik gruppe av nordlendinger. Ute ved Sanden bodde det fiskere og sjøfolk, og fra Domkirka og ned til Ravnkloa bodde flere grupper håndverkere. Lengre mot øst bodde dagarbeiderne og fattigfolket. Så sier i alle fall kildene. Boka Trondhjem før Cicignon av Henry Berg, foreksempel.

img_2757

domen

Trondhjem, Trånnhjæm, Trondheim. Nidaros. Norges første hovedstad. Sagaen forteller at Olav Tryggvasson grunnla byen ved utløpet av Nidelva i 997, men arkeologiske utgravinger har påvist bosetning ved munningen av Nidelva lenge før 997.

Helgenkongen Olav Haraldsson – Olav den Hellige – ble gravlagt i Nidaros etter å ha falt i slaget på Stiklestad i 1030. Over denne graven har Nidarosdomen reist seg, og byen og domen ble plutselig et sted å dra til for pilegrimer.

Jeg prøver alltid å få med meg Olavsfestdagene i månedsskiftet juli-august. Dette er en festival, elller et festspill kanskje, som inneholder alt for enhver smak, kan man si, men med forankring i Olsok, Hellig Olav og Nidarosdomen. Hvert år er det marked i Borggården bak domkirka. Det kan være vel verdt et besøk, men man trenger ikke bruke penger der. Man kan ta en titt på ikoner, trønderkeramikk og urter fra Tautra, og man kan bivåne gjøglere og musikere.
img_2785

Og så kan man ta turen over Gamle Bybro. Ta en spasertur på Bakklandet. Gå langs Nidelvens bredd og se at stormannsgalskapen også har nådd Trondhjemmerne når det gjelder å bygge i strandsonen, ta en titt på den runde røde huset på hjørnet, Trondhjemsstudentenes hjem, og ta turen
På elgeseter bru, der fainn æ og du,
det vi leitt ætt i mange år
Vi skuill flyt på drømmen ,høgt over elvestrømmen,
itj drukne som flaskeskår
Vi har det, vi ska klar det

img_2768

Bakklainnet’s vakre Maja
hu’ e’ min hjærtens kjær.
Sjå a’ i dains på kaia
løsti’ i lyse klær.
Skjørte’ de’ flyg når fotan trør
trinnan så lætt mens hu’
smilan’ strør.
Bakklainnet’s vakre Maja
Hu’ e’ min hjærtens kjær.

img_2773

Trondhjæm, Trondhjæm, at æ reist ifra dæ,
at æ koinne finn på nokke slekt!
Når æ tænke på ka godt du ga’ mæ,
e de’ som æ læste dekt!
Trondhjæm, Trondhjæm, no æ rætt forstår dæ,
du min barndoms ailler største vænn!
Oindres på korless det går dæ,
ka som heinne einn,
aildri reise æ fra dæ igjæn!

21 Comments on Ved Nidelvens bredd

  1. Randi: Veldig objektiv vurdering 🙂 Selvfølgelig er det Norges desidert vakreste by 😀

   Sommertid: Trondhjæm er verdt et besøk. Mange besøk 🙂

   RuneE: Ja, det tror jeg nok du har rett i. Domkirka er fantastisk flott, både utenpå og inni.

   Rimkogeren: Takk skal du ha, og takk for besøket.

   tove: Joda – trondhjemmer født på E.C. Dahls med mor fra Singsaker og far fra Lade, men oppveksten foregikk litt utafor, men ikke så langt utafor at jeg ikke anser meg som trondhjemmer. Og dessuten – det heter Trondhjæm, men jeg skriver Trondheim. Jeg har aldri dratt _heim_ til noe, allti _hjem_. Og da er det klart jeg skal hjem til Trondhjem. NRK må skjerpe seg 😀

   Petunia: Nidarosdomen på Festplassen? Tja…. Den står veldig fint der den er plassert i Trondheim da, med elva rett nedenfor og Erkebispegården og Munkegata rett ned og Olav Tryggvasson sin statue der midt på torvet. Så jeg vet ikke helt jeg 🙂

   Gärdsmygen: «Magnifik» er et utmerket ord å bruke på Nidarosdomen. Jeg håper du har vært inne i kirken også. Du bør overvære en konsert der en gang. Det er et utmerket konsertlokale.

   Hilde: Ja, du vet, det er jo Norges vakreste by. Herved nedskrevet og vedtatt 🙂

   Hege: Det er ikke for ingenting det heter Lykkens Portal 🙂

   Tove E: Hyggelig at bidraget blir tatt vel i mot 🙂

   anjo: En uke i Trondheim bør du nok ta. Resten av Trøndelag også.

 1. Jeg er ganske så fornøyd med Bergen, men det er en ting jeg virkelig misunner Trondheim og det er Nidarosdomen. Ja, den kunne jeg ha tenkt meg plasser midt på Festplassen her i by’n! Og etter denne N runden her, så misunner jeg trønderbyen Nidelven også…Flott innlegg:)

 2. Nidarosdomen är magnifik!! Jag har varit där. Jag har vänner i Levanger, Verdal och Steinkjaer och i samband med besök hos dem har jag varit i Trodheim. Nidälven är det flera som har med denna veckan men kul är att se att det är stor skillnad på bilderna!

  Gärdsmygen’s last blog post..ABC i ord og bilder: N

 3. Selvsakt er dette Norges vakreste by. For meg som er trønder er dette «by`n». Men nesten like vakker som byen, er denne presentasjonen. Snakk om Trondheimsreklame på høyt nivå *bøyer meg i støvet*

  Siw Aina’s last blog post..Da trusa mi forsvant…

 4. Jeg takker og bukker og neier – hyggelig at Trondheimsreklamen ble likt.
  Jeg vet at Cat er trondhjemmer, men at Tante Grønn også har tilknytning til byen, det visste jeg ikke. Nå ble jeg egentlig litt glad, Tante Grønn 🙂 Vi er nok ganske enig når det gjelder folkelighetsforskjell mellom Bergens festspill og Trondheims Olavsfest.

 5. Gedigent om byen ved Nidelvens bredd.
  Spennende med den gamle tegningen. Forteller mye om hvordan det var godt hjulpet av din tekst.
  Olavfestdagene er virkelig en opplevelse.

  Supert innlegg.

  TorAa’s last blog post..ABC – N

 6. He he, som evig student i Norges beste studentby har jeg bodd lenge nok der til å bli glad i Trondhjæm og de fine trønderne 😀 Har festet på Samfundet, drukket kaffe på Bakklandet og vandret langs Nidelven og fundert over livets store spørsmål. Du får aldri en bergenser til å si at noe er finere enn Bergen, men Trondhjem er en veldig god nummer to! Glad jeg kunne glede 😉

 7. TorAa: Tegningen er Mascheus’ kobberstikk og viser Trondheim noen år før den store Hornemannsbrannen i 1681. Da brant det visst ned så det stod etter. Det var visst alltid skattefritak i tre år etter slike branner slik at folk kunne bygge opp husene igjen. Så ble de bygd på gamle grunner og der stod de til de brant ned igjen. Men så kom Cicignon, og da ble det litt bedre der i Midtbyen. Jeg får desverre ikke med meg Olavsfestdgene i år.

  Tante Grønn: Så det er slik det henger sammen. Jeg har bare et års studie i Trondheim, jeg. Men jeg har jo noen skoleår der da, bl.a tre på Katta.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *