Ute på et jorde beiter en bøling Quer.  Noen er bedre enn andre, slik det ofte pleier å være.  De riktig fine er blanke og gyldne, riktig Norsk Fe.  Norges Beste, faktisk.  De som beiter der ute vil prøve å overgå hverandre i gyldenhet – se på meg, rauter de, se meg, se så fin jeg er, de andre er jo også fine, tenk at jeg får lov til å være i en slik flokk, men se meg, se meg.

Ved en tilfeldighet havnet de der.  Det var bonden sjøl som var ute på jaktmarkene.  Jeg må ha en del Quer, sa han.  Jeg må finne ut hvem av dem som er Norges beste.  Og fra alle kanter av landet kom Quene.  Noen hadde allerede beitet i det grønne gresset tidligere, noen var nye, men bøndene der ute førte dem fram til dette grønne beitet.  Det tok noen dager, og så hadde bonden nok Quer.

Rundt i landet var det bønder som ikke hadde fått med seg at det skulle være dyrsku der utenfor byen.  Og en del Quer som burde ha vært ført til dyrskuen, ble stående igjen på egen bås.  Det kunne de vel bare ha godt av når de ikke klarte å komme med transporten.  Toget gikk, på en måte.  Det var i rute, og det hender det jo at tog er.

For å ha sitt på det tørre sa bonden at dette var en helt uhøytidelig kåring.  Han måtte jo egentlig det all den tid andre potensielle Quer ikke var på plass i enga.  Dette er min private dyrsku, sa han, men det er altså Norges Beste Q som skal kåres.

En enslig bonde litt vest i landet bivånet dyrskuen litt på sidelinjen.  Dette blir feil, tenkte bonden.  Han der Rølerbonden er flink til å sette igang kåringer, men han må kalle det for sitt rette navn:  «Jeg – Rølerbonden – har min egen dyrsku.  Dere – venner av Rølerbonden – dere må hjelpe meg med å hente inn Quene slik at vi kan ha vår årlige dyrksukåring.  Vi skal kåre Rølerbondevennenes egen beste Q. » Det kunne han sagt, tenkte bonden der vest.  Så satte hun seg ned og skrev noen ord om det, og var glad for at hun ikke hadde ført noen av sine Quer til torgs.  Dessuten var det langt til torget fra der denne bonden bodde, så hun hadde nok ikke rukket fram før bonden sa at nå hadde han nok Quer.  Ikke hadde hun tenkt å bruke stemmeretten sin heller.  Hun klarte jo ikke å være like saklig og upartisk som de andre bøndene.

29 Comments on Der gyldne Quer beiter

  1. Jeg synes det har vært mye snakk om hvilke kuer som savnes fra beitemarkene og var best av alle kuene da den fortsatt var der. Er det så mye verre med en kåring hvor man får mulighet til å vise at man setter pris på sine medkuer og får oppdaget nye kuer i avsidesliggende beitemarker i samme slengen?

    Er det greit å fremheve noen kuer men ikke andre? Eller er det greit for noen å fremheve andre, mens andre bør la være.

    Jeg skjønner at du mener det var for lite tid og forvarsel, og du har et poeng der, men ellers forstår jeg ikke helt problemet.

  2. Eugenie: Jeg bare måtte!

    Geir: Det er bra 🙂

    Minneapolise: Poenget mitt er at man skal være forsiktig med bruk av begreper. Når man inviterer til en privat kåring – jo, jeg ser på det som en privat kåring – så kan man ikke slenge om seg med begreper som «Norges Beste». Jeg har ingenting i mot det private initiativ. Jeg har intet i mot framheving av blogger, på ingen måte, men man må «jekke» seg noe ned i forhold til begrepsbruken. «Norges Beste» blir det kun når alle blogger gis en sjanse til å være med. Vel har Rølerbloggen sikkert mange lesere, men det er en uhorvelig mengde blogger og bloggere og blogglesere i Norge. Mange av dem har ikke hørt om Rølerbloggen en gang. Da blir det også feil å ha en kåring der man skal kåre Norges Beste Blogg. Samme hvor uhøytidlig det hele skal være. Det er så mye partiske kommentarer under innleggene at det er til å le av. Jeg ser selv hvor partisk jeg er i forhold til å fremheve bloggen JEG synes er best, men jeg kan ikke gå i et stemmefelt å stemme fram denne bloggen som Norges Beste, i og med det ikke er noe NM vi er med i her. Det er en privat kåring, og da kan man ikke leke seg fritt med begreper. Jeg kan framheve en drøss blogger jeg, som JEG synes er bra, men de er ikke Norges Beste av den grunn. Jeg likte bedre Blog Idol der man kunne skrive tekster over et gitt tema. Jeg hadde også syntes det var bedre med en avstemming om Norges Beste fotoblogg – etter initiativ fra en fotoside på internett f.eks, slik som det nå også er kåring av Norges Beste Moteblogg.

  3. Bloggverdenen er jo så mye enn alle rundt Rølerbloggen selv om den er ok den og…
    Enig i at det blir litt feil med å kalle det Norges beste blogg så lenge det er mest en liten indre krets som nominerer og stemmer på hverandre.
    Men jeg synes jo det er spennede med Q’er jeg da og via Britt Åses bilde av sin ku har jeg laget litt omtale om CowParade og en utfordring om å være med på KubloggParade. Du er velkommen til å være med 😉
    Dette er kun en «lek» for alle typer blogger, i og utenfor byer, i nord og sør og øst og vest… ja, for alle flest.

  4. Enda en som sparker inn åpne dører. Jeg siterer fra rølerbloggen, fra da tittelen ‘gyldne q’ ble laget:

    «det med ku er for at det ikke skal bli for blodseriøst. ‘gyldne blogg’ ble for nært gullbloggen, så fulgte en tankerekke som inneholdt gyldne hane og gyldne løve o.l. restaurantnavn,» (samt filmpriser som gullbjørn og guldbagge=gullbille) «og da jeg kom til ku husket jeg Q’en i headingen på denne bloggen. Dette er jo ikke bigger deal enn en kåring fra rølerbloggens lesere.»

    Når det gjelder bruken av begrepet «norges beste», gir den frasen over en million treff i google. Sjekk selv. Begrepet er viden brukt i subjektive kåringer, og folk tolker det i sammenheng med hvem som kårer. Hvorfor har rølerbloggen og bloggrevyens lesere (for det er mange som kommer innom nå som ikke er mine faste lesere) mindre rett til å kåre «norges beste» blogger enn for eksempel tor milde har til å kåre «norges beste» plater, etc?

    bør ikke du i rettferdighetens navn nå ta for deg googles liste og skrive 1 069 999 andre innlegg hvor du betviler laagensdalspostens rett til å kåre norges beste campingplasser, osv, osv?

    For meg føyer dette innlegget seg inn i et mønster. Det er ikke første gang du antiblogger mot initiativene mine. Jeg skal tåle det, men jeg håper du tenker deg to ganger før du fortsetter å brønnpisse mot andre bloggere. Folk mister fort lysten av sånt, plutselig kan du få skylden for en bloggnedlegging, og da får du uvenner.

    Forresten, når jeg tenker på hvilke venner du har valgt deg, det er ikke du som skriver knelere? eller bloggers underground?

  5. Eskil:
    1) Jeg driver ikke brønnpissing mot andre bloggere. Det er dine ord. Og jeg synes forøvrig det var tåpelig sagt.
    2) Jeg driver heller ikke antiblogging. Som du kanskje ser under kommentaren over her er jeg ikke i mot et privat initiativ.
    3) Man må få lov til å komme med kritikk uten at man får håpløse beskyldninger mot seg.
    4) Og derfor skjønner jeg ikke en skitt når du skriver om hvilke venner jeg har valgt meg. De er ikke så forskjellige de fra dem du har.
    5) Lykke til med kåringen. Får håpe den beste av de nominerte vinner.

  6. Graylady: For meg kan man nominere og stemme så mye man lyster, om det er kuer eller annet fe som er på dyrskuen. Poenget er – som jeg ser Eskil ikke forstår – at skal man stemme over Norges Beste, så må det være andre kriterier til stede. Eller kalle det for det det er.

  7. Esquil: Med det innlegget tapte du virkelig ansikt! Tåpelig er vel bare fornavnet. Argumentasjonen din er heller svak og det å komme med slike påstander sier jo bare sitt. Legg ned bloggen din dersom du har lyst, men ikke skyld på Vibeke! Det er ditt valg og ingen andres….

    Dersom du ikke skjønner hva Vibeke mener nå, så forstår du det aldri.

  8. Esquil sa:

    Det er ikke første gang du antiblogger mot initiativene mine.

    Er det sånn at andre bloggere plikter å være enig i initiativene andre bloggere presenterer? Jeg kan tydelig erindre mange tilfeller hvor dette absolutt ikke har skjedd.

    Når det er sagt: Vibekes smule kritikk er så definitivt ikke surmaget. Så dette ble litt ugreit, synes jeg.

  9. Jeg var helt sikker på at jeg hadde nominert deg til ku-kåring, Vibeke :S Jeg fikk litt dårlig samvittighet her, jeg. På den andre siden ville du kanskje ikke vært med heller? *forvirrvarret*

    Ellers- når det gjelder denne type kåringer så er det vanskelig for dem å involvere andre enn dem som er faste lesere og kommentatorer på bloggene som lager dem. Hvis Ida Wulf hadde kjørt igang en tilsvarende kåring, ville hverken bare Drea fra Q-nominasjonen vært representert. Jeg tror det er greit å minne seg selv på at Bloggpolis er et øyrike og ikke en homogen nasjon, sånn for alle parter.

  10. Her er jeg prinsippielt helt enig med deg, Vibeke. Har ikke så mye imot private kåringer, men som du skriver, det er ikke et norgesmesterskap, og bør vel ikke omtales som «Norges beste blogg». Samtidig syns jeg nok at denne diskusjonen ble litt vel heit innimellom. Kanskje litt i overkant av hva problemstillingen fortjente?
    Forøvrig syns jeg kritikken din var festlig formulert. Måtte smile litt i skjegget jeg ikke har da jeg leste innlegget ditt.

  11. Simen: Jeg er enig med deg. Meget svak argumentasjon der alt på en måte blir feil. Eskil skal få lov til å svare for seg, eller la være.

    radiohode: Overrasket, men veldig glad for at du tar på deg «kommentarhabitten» igjen. Kanskje ingen overraskelse for de fleste at vibeke er enig med radiohode.

    Jeg har en annen oppfatning av det med Norges Beste enn hva Eskil har. Jeg får bare godta hans kritikk mot meg. Men kritikken hans har et nivå som er heller lavmåls. Vi kan heller diskutere begrepsbruk.

    Forvirrede virrvarr: Du er fin, du. Du trenger ikke nominere meg. Ingen trenger å nominere meg. Da hadde jeg bedt om å bli strøket. Det er rett og slett en prinsippsak for meg. Jeg ønsker å kritisere bruken av begreper, ikke hvorvidt noen er nominert eller ikke. Av de nominerte er det veldig mange bra blogger, og de jeg ikke vet noe om, er sikkert bra de også. Men ikke dermed sagt at de er Norges Beste 🙂 Hadde jeg skulle laget min private kåring jeg også, hadde du kommet kjempehøyt. Det er fordi jeg synes du skriver mektig bra. En av de aller beste – men det er min egen vurdering, og ikke hele folkets.
    Det blir vel egentlig akkurat som den lille notisen i Dagbladet i dag: «Hele Norge har forelsket seg i den lille øya Ynglingen» – hvem hele Norge? tenker jeg. Jeg har ikke forelsket meg, for å si det slik.
    Jeg synes forøvrig du sier det så bra – at Bloggpolis er et øyrike. Og jeg har falt for deler av øyriket.

    Ståle: Som broderen din sier borte hos seg, satte jeg igang en diskusjon der. Det var vel der jeg endelig fant sted for å starte diskusjonen, fordi jeg tror og vet at Geir er skvær og tåler en støyt. Som sagt flere ganger allerede er jeg ikke imot kåringer. Jeg er heller ikke imot han som har satt igang kåringen, selv om det visstnok kan leses slik av noen. Det er noe med hvordan vi forstår hverandre. Kanskje vi skulle brukt den hermeneutiske sirkel her også 🙂 Spørsmålet om hvordan kommunikasjon på tvers av livsverdener i det hele tatt kan være mulig.

  12. Selsius: Takk skal du ha for det!
    Det lureste er nok å ikke blande seg inn. Det er nok ikke oss alle forunt å kritisere. Det er nok kun en engere krets som får lov til det. Sånn som det f.eks pleier å være i kommunistiske stater 🙂

  13. Bussemann: Du tror visstnok jeg surmuler, Bussemann. Men jeg gjør ikke det, skjønner du. Jeg reagerer på bruken av ord, og man har lov til å kritisere. Jeg kritiserer ordbruk, ikke kåringen. For meg kan alle drive kåringer. Du kritiserer derimot meg og setter meg i kategorien surmulere. Der hører jeg nok ikke hjemme.

  14. Jeg er ute etter å belyse mitt syn på saken. Som nybegynner i bloggingens verden synes jeg slike kåringer er moro, og de gir meg muligheten til å oppdage nye blogger. Om det kalles Norges beste, verdens beste, universets beste – spiller det egentlig noen rolle?

    Jeg kjenner mange, mange kvinner som er mye vakrere enn vinneren av Miss Universe – burde jeg da kritisere navnevalget til Donald og hans gjeng, eller rett og slett leve godt med tanken på at flere av mine venninner er utrolig mye vakrere?

  15. Bussemann: Du har – som alle andre – rett til å belyse ditt syn på saken. Og saken her en Den Gyldne Q, kåring av Norges Beste Blogg. Men da må du holde deg til saken, og ikke sette meg i surmulingskategorien. Min person har ingenting med saken å gjøre. Vi kan godt diskutere retten til å kalle noe Norges Beste eller Verdens Beste dersom vi gjør det på objektivt grunnlag. Helt subjektivt kan man jo kalle hva som helst for Norges Beste eller Verdens Beste, Quen er en slik subjektiv kåring, sett fra mitt ståsted. Mulig man oppdager nye blogger der, men skal det ikke litt mer til å bli kåret til Norges Beste enn at man kanskje har blogget en måneds tid? For meg er Quen et kretsmesterskap.
    Unngå tendensiøst utenomsnakk, sier Arne Næss. Og unngå tendensiøst bruk av stråmenn. Vi burde alle lære litt av Arne Næss.
    Og ja – jeg er ironisk i posten. Helt bevisst. Selv om det også bør unngås ifølge den samme Arne Næss.

  16. Selv om jeg også synes det er gøy med slike kåringer, og stemmer i vei av hjertens lyst, så er jeg prinsippielt enig med deg, Vibeke (jeg påberoper meg retten til å vingle!), og jeg synes ikke du fortjener slike reaksjoner som den Esquil kom med. Dårlige greier!

  17. Britt Åse: Jeg tenker som så at enhver har rett til å kritisere og enhver har rett til å bli kritisert. Så lenge man holder seg på sakelighetsnivå. Og enhver har rett til å rose og enhver har rett til å bli rost. Men det viktigste av alt: Vi må tenke sjæl! Derfor gjør du rett i å stemme når du ønsker å stemme, mener jeg. Slik jeg ikke bruke stemmeretten min.

  18. Jeg så ikke denne posten før nå. Ville bare si at den er godt skrevet, det er betimelig kritikk, og jeg synes det er voldsomt synd hvis et intelligent ordskifte ikke skal være tillatt, og hvis man ikke kan ha bloggevenner uten å bli tenkt inn i faste allianser, som brukes mot en i helt andre og irrelevante sammenhenger. Ikke gi deg, Vibeke, du er QL!

  19. Tusen takk, Oda! «Spindellett, Hordalands QLeste blogg 😀 »
    Jo, jeg synes man skal ha rett å kritisere, og så synes jeg man skal kunne ta kritikk. Jeg skjønner det er fryktelig vanskelig. Det synes i alle fall jeg. Det er ikke morsomt å få kritikk, men hvis man ikke er villig til å diskutere på et saklig nivå, så blir det i alle fall ikke noe bedre. Jeg kritiserer ikke bloggeren, jeg kritiserer ikke bloggen, jeg kritiserer ikke «bloggrollen», jeg prøver å ta tak i en sak. Men, men – det gikk visst ikke 🙂

  20. Jeg reagerte unødig negativt på denne posten. Mye fordi en del bloggere i fjor kritiserte meg så hardt at jeg ble sjuk av det i perioden under og etter gyldne q (da hadde jeg mer ME). det var ikke du en del av, og du fikk nok frustrasjon som egentlig tilhørte andre. beklager dette.

  21. Tilbaketråkk: Tordenbloggvinneren?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *