15-åringen ser alle episodene av Grey’s Anatomy og har fått med seg en del av menneskekroppens finurligheter. Hun mener å ha oppfattet at nyrene kan vokse ut igjen, noe jeg mener må være noe amerikansk noe. Indre organer har det vel ikke med å vokse, de har det vel heller med å skrumpe? Skrumplever, foreksempel. Jo, når hun tenker etter var det kanskje noe med leveren hun hadde fått med seg, men hun er helt sikker på at leveren kan vokse etter at den har skrumpet. Jeg ber henne ta en titt i legehåndboka for å finne ut av det der, og i samme slengen kan hun finne ut om hjerner kan krympe. Det har jeg lest hos Lothiane, og det tror jeg det kan være en sannhet i. Jeg føler det i alle fall slik i enkelte perioder, det er liksom ikke plass til mer der inne, og jeg får vondt langt ut i hårtuppene av stress.

15- åringen har, tross sin hang til amerikanske legeserier, ikke tenkt å bli lege. Ikke har hun tenkt å bli sykepleier heller. Mulig hun skal bli psykolog. Eller detektiv. Eller forfatter. Eller bussjåfør i Los Angeles. EllerVG-journalist. Hun leser i alle fall VG, og i dag har hun bitt seg merke i hun som fikk skiftet en nyre, og fikk ny intelligens på kjøpet. Dette synes 15-åringen er så fascinerende at hun leser det om og om igjen. Fra kjendisblader til Dostojevskij, leser hun. Fra såpeopera til Egyptiologi.

Hjernekapasiteten min har økt betraktelig
etter den siste transplantasjonen, sier 37-åringen –
som tror den radikale forandringen skyldes det såkalte
celle-hukommelses-fenomenet,
der man får overført donorens egenskaper
gjennom cellene i organet som er transplantert.

Plutselig står vi foran en revolusjon her, ser jeg. Er du heldig, kan du motta et organ fra et matematisk geni, og du vil framstå som nyintelligent. Fra å være totalt blottet for matematiske kunnskaper, til professorlignende tilstander.

Men, var det ikke det jeg visste! Selvfølgelig. Faglig skepsis – skjønt – ekspertisen avviser det ikke helt. 15-åringen fascineres som sagt, og har fått noe nytt å tenke på.

16 Comments on Nyrer og intelligens

  1. … men likevel, leveren er et fantastisk organ – jeg forstår 15-åringens fascinasjon – leveren er det eneste menneskeorganet som kan lege seg selv – bare 25 % må være inntakt for at den skal kunne vokse tilbake til naturlig størrelse…

  2. Åh dæven!!! Se her ja, dette er løsninga for meg, vøtt. Inn med et par nye organer og vips får jeg reinstallert litt hjerneceller. KULT! (Kanskje jeg slutter å skrive fjortis også?)

    Veldig stilig, sånt er spennende. Fin-fin opplysningspost det her. 🙂

  3. pindia: Hm, interessant. Jeg trodde at hadde den skrumpet, så hadde den skrumpet. Kanskje jeg skal følge med Grey’s anatomy jeg også.

    lothiane: Du blir nok både klokere og meget mere vis 😀

    Cat: Sjokkerende, ja, men det må være noe i det. pindia sier så – og Grey’s anatomy – og 15-åringen – og kanskje vi finner noe om det her inne på nettet også. Det hadde jo vært noe om ytre organer også vokste ut. Kappede fingre og føtter og sånt noe. Noen burde funnet ut av det.

  4. det er vel i tilfeller man tar vekk deler av leveren, at den vokser ut igjen. Synes jeg husker noe om at i løpet av 3 år, var den som ny igjen. Skrumplever, vokser vel ikke ut på samme måte? eller tar det kanskje mye lengre tid?

  5. Eugenie: Hvor blir det av den medisinske ekspertisen? Burde vi rope på en lege med praksis innenfor området? Finnes det en slik en ute i Bloggsfæren tro? 🙂

  6. Jeg skulle gjerne hatt litt mer kapsitet der oppe i barkens ytterste og mest komplekse områder – i alle fall hvis jeg skal følge med i denne diskusjonen. Nå må «videnskaben» i god positivistisk tradisjon inn og rydde opp her!

  7. Lurer på om det går an å bli smartere av å få blodoverføring? I så fall bør enkelte langrennsløpere og syklister være fryktelig intelligente etter diverse blodtriksing de siste årene…

  8. Petter: jeg har vel liten tro på at man kan arve donors egenskaper ved en transplantasjon. Jeg heller nok mer til den delen av videnskapen som er skeptisk til at dette kan skje. Kapasiteten i hjernen din må du nok jobbe for å utvide på egen hånd, tenker jeg.

    Nissemann: De er jo lite smart i utgangspunktet, de der som driver og trikser og mikser med doping. Og de kan umulig bli smartere slik de holder på.

    Ellers har jeg vært litt rundt på nettet og funnet litt om organdonasjon. Jeg har i alle fall tatt stilling til organdonasjon, noe vi alle bør tenke på
    se http://www.organdonasjon.no/

  9. Jeg er organdonor, ved at jeg har fylt ut et skriftlig samtykke (donorkort) som ligger i lommeboken min. Og så har jeg meldt meg som blodgiver og levert en blodprøve for analyse. Håper jeg blir godtatt, da kan jeg melde meg som benmargdonor. Da har jeg vel ikke noe mer som kan gies bort…

    Artig å se hvordan du ressonnerer på Påskenøttene!

  10. Da har du som donor kommet lenger enn meg. Jeg er bare på tenkestadiet, men går snart over i handlingsstadiet.

    Når det gjelder mine ressonnement så er jeg absolutt ikke vant til matematisk tenkning, det tilstår jeg gjerne (sjøl om jeg kan matte altså!!!). Jeg overså hjelpeordet i teksten din i dag. Da blir nok svaret noe helt annet enn det første jeg kom fram til. Men jeg er ikke sikker på om svaret jeg har avgitt er rett. Tiden vil vise.

  11. Jeg liker formuleringen din «ikke vant til». Det handler nemlig ikke om evner, men trening. Ingen kan noe før de har trent, verken innen idrett eller tenkning. Og uansett hvor flinke vi er til å tenke logisk, er det viktigere å tenke omsorg, hjelpsomhet og empati. Organdonasjon er viktigere enn hjernetrim…

  12. Tror nok jeg skårer mer på empati ja, selv om jeg altså prøver å følge påskenøttene dine. Har vel ikke rett på dagens nøtt heller.

  13. Kjekt at du følger med, du ligger godt an i sammendraget. «Har vel ikke rett på dagens nøtt heller» – betyr det at du ikke er sikker på om du har funnet det rette svaret? Jeg har prøvd å lage påskenøtter som det går an å tenke grundig på, gjerne bruke hele dagen på å gruble – fordi oppgavene er såpass lette å huske. De beste spill og hodebry tar det ett minutt å lære og mange år å mestre.

    Lykke til med dagens nøtt, nå gjelder det å tenke systematisk. Bruk gjerne papir og blyant. ;o)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *