Mamma og pappa gifta seg i 1962 og ble heldige eiere av et tv-apparat. Dette ble med på flyttelass til Gøteborg og tilbake til Trondheim, og gjorde tjeneste gjennom hele 60-tallet til fargfjernsynet gjorde sitt inntog. En TV kan være grei å ha. I Sverige hadde vi jo de svenske kanalene. Det var spennende, ja nesten eksotisk. Her hjemme hadde vi bare den ene kanalen, men det var jo greit nok det. Ingenting å krangle om. Vi kunne diskutere det samme programmet.

Her i huset betalte vi ikke TV-lisens på mange år. Husbonden mente han hadde fått apparatet av faren sin, i alle fall hadde han satt opp det navnet da han kjøpte TV’en. Og denne hadde jo vi med oss på flyttelasset fra Østlandet til Vestlandet, og jeg levde egentlig lykkelig uvitende om lisensfolkene. Helt til de begynte å ringe, og jeg mitt nek, torde jo ikke annet enn å oppgi at selvfølgelig hadde vi TV, og der begynte regningene å strømme på, år etter år. På mitt navn. Enda det ikke var min TV en gang.

Så ble jeg skikkelig lei av dette her. Tok en god undersøkelse der jeg kom fram til at min TV-titting i løpet av ei uke var minimal, den var knappe 10% av hele familiens samla TV-titting. Hvorfor skulle jeg betale for noe jeg ikke hadde glede av? Uten å si fra til min bedre halvdel ringte jeg lisenskontoret og ba om at navnet på fakturaen ble satt på mannen min sitt navn. Og det ble det, så i høst måtte han bare trå til med TV-lisensen.

Egentlig er det 15-åringen som bør betale lisensen. Eller kanskje nei, hun ser jo kun på disse andre kanalene. Og det er ikke måte på heller hvor mye rart hun kan finne på å titte på. I dag foreksempel, da hadde hun tenkt å se på en dame i LA som dreiv å sjoppet ektemenn. Men den gang ei! Jeg hadde bedt om TV-audiens, og denne ble innvilget. Tenk det, en mamma må be om audiens når hun skal se en svensk krim. Slike audienser gjør at hun får være helt alene med apparatet. Også hadde hun håpet på en litt lengre audiens fordi hun ville ha med seg Ut i vår hage. Har det slutta, eller? Bare skiskyttere på denne skjermen.

Jeg har ingen planer om ny audiens før neste torsdag, men når jeg tenker meg om, så er jeg høyst sannsynlig på en plass uten TV den kvelden.

9 Comments on TV-Audiens

  1. TV-lisensen er ganske irriterende, særlig når NRK er det man ser minst på. Og de som liksom skal være reklamefrie. Kyss meg bak, for sender de enten sport eller et ennet arrangement, så får man før og etter programmet hvite at «programmet presenteres av…».
    Og for oss som ikke har parabol og må over til digital-tv når den tid kommer, blir nødt til å velge en pakke full av kanaler jeg ikke vil ha. Jeg støtter derfor forslaget om og kunne kjøpe enkeltkanaler.

    Ellers er jo web-tv en fin ting!

  2. Vibeke: Har ikke dere felles økonomi? Eller er det bare følelsen av å slippe å betale de sure pengene du vil slippe?

    Lisensen bør nok fjernes på sikt, særlig nå som digitalt bakkenett blir innført.

    Elles har jeg mye å utsette å digitalt bakkenett. «Med vanlig antenne»- sier reklamen.. men gjett hvem som har en monsterantenne på taket?

  3. Åja, -tenk på det, da. Å kunne velge fra en meny og betale pr.kanal. Nå er det sport og dårlige ‘tegnefilm’-kanaler over en lav sko, og det irriterer meg mer enn godt er.

    For øvrig så er det jo ikke sånn at man betaler lisens for å se på nrk,-man betaler lisens for å eie en tv! Likevel snakker man om nrk som lisensfinansiert og feks tv2 som ikke-lisensfinansiert. Forstå det den som kan…

  4. TV-lisensen er vel en form for bompenger, kanskje? Betaler du ikke bompengene, får du ikke passere. Og betaler du ikke lisensen, mister du tv’n`? Er det sånn? Men når man allerede har betalt dyrt for apparatet, hvorfor må man da betale lisens for å se på det? Dette var rare greier 🙂
    Felles økonomi? Felles økonomi, men ikke felles konto. Og da kan jo regningene fordeles. Forøvrig forstår jeg ikke digitalt bakkenett.

  5. Det er helt sykt, dette burde det bli slutt på nå som det finnes så mange betalingskanaler. Og når bakkenettet kommer, så blir det jo betaling der også. Skal da denne betalingen komme i tillegg til lisensavgiften? Har aldri satt meg inn i det der, siden det ikke er aktuelt enda.

    Men nå er det jo NRK som innkrever lisensen, så da er det jo ikke rart man sitter med den oppfatning at man betaler for å se på NRK.

  6. Eugenie: Det er sånn jeg også har tenkt: NRK innkrever lisensen, og da oppfatter man jo det sånn at man betaler for å se på NRK. Denne uken har jeg sett en time krim og en halv dagsrevy på NRK.

  7. radiohode: det er en måte og gjøre det på.
    Men det syke i dette landet er at man egentlig skal betale pr tvapparat man har 🙁 så lenge man ikke har barn i huset under 18. Barn under 18 trenger ikke betale lisens og kan dermed ha eget tv. (sånn jeg har forstått det)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *