11

Det sku bo folk i Husan, Husan e som folk. Folk træng Hus, og Hus træng folk. I aill si tid. Jeg tror den er slik, sangen jeg prøver å lete etter. Jeg tror det er Kari Bremnes som synger den. Eller sang den. Av en eller annen grunn tenkte jeg først på Nordnorsk Visegruppe, men jeg tror det må være feil.

Husker dere Bjurra? Jeg har boka stående en eller annen plass i hyllene, eller kanskje den ligger i en kasse. Bjurra er en barnebok skrevet av Odd Hjort-Sørensen, og i 1970 ble det laget en film basert på denne boka. Filmen har vært vist i fjernsynet en del ganger. Her finner vi Henki Kolstad sammen med sin kjære filmhustru Inger Marie Andersen sammen med en hel haug unger fra en internatskole i Oslo. De reiser til et nedlagt fiskevær i Lofoten og får det (nesten) på fote igjen, med grunnlov og kommunestyre og president.

Jeg trenger ikke dra til Lofoten for å finne noe nedlagt. Jeg kan dra til gård nr 17 Holsnøen og bruk nr 1. Slik det står nå, har det stått siden siste bruker døde i 1980. Her står det et gårdshus, en flor og det som på lokal dialekt kalles for ei skykkje. Jeg tror gårdshuset skriver seg fra 1800-tallet, og det er nok opprinnelig bygd som en enkeltbredd lemstove med midtgang. Ei stue på hver ende, et kjøkken og en gang i midten. Loftslemmen er muligens delt i tre, med to sovelemmer og en ganglem. Trappa går opp fra kjøkkenet, eller fra gangen. Det er høy grunnmur, og det ble ganske vanlig fra slutten av 1800-tallet. Da får man full høyde i kjelleren uten å grave ut for mye, og man kunne sette inn vindu og få lys inn.

Bygningsmiljøet rundt et gårdsbruk bestod tidligere av flere ulike bygninger:

Til ein bondeheim høyrde mange serskilde bygningar: Heimehusi, flor og løda, smalhus, geithus, hestestall, vedskytja, eldhus, smidja, kvernhus, naust, garnhus, sjøbud, vårflor, sæter, kalvhus (til sumarbruk), og endeleg potetkjellar, ein murd kjellar med jord ikring og berre ei liti dør, og eit hol i taket, som vart stengd når kulden kom.

Matrikeltakst 1723:

Holsøen. Landsk. 1/2 L. S. 1/2 Td. Malt. Opsidderen eier og bruker alt med Bøxel. Intet Sætter. Lit Furuskoug til Stour og ringe Brendefang. 1 flomqvern. Ligger ved Søen 6 3/4 Mil fra Bergen. ringe kornart dog schels letvunden. Saar Havre 3 Td., afler 9 Td. Føder 9 Kiør, 5 Ungnød, 18 Faar. Matrikeltaksten 2 pd. 6 Mk. Smør. Lever alene af Qvegets afling.

Dette er mitt bidrag i ukens ABC. Det sku bo folk i Husan. Ja, jeg mener det bør bo folk i Husene. Slike bruk som dette bør man kunne ta vare på, om det så er bare som et landsted. Det er veldig idyllisk på denne plassen, akkurat i dag, med strålende solskinn og en eng dekket av hvitveis. Det har nok likevel ikke vært særlig idyllisk å drive gårdsbruk på Vestlandet. Dette bruket er ikke drevet siden 1980, men det er store planer om et natursenter her. Jeg håper noe slikt kan gå i orden. Det er spennende framtidsvyer.

Flere bidrag i kategori H finnes hos Petunia.

Kilder:  Masfjordboka 1995 og Sefrak registreringsrapport nr 7 fra Fylkeskonservatoren i Hordaland.

3 Comments on Det sku bo folk i Husan

  1. Vi har noen slike hus her hos meg også og det er spesielt ett hus jeg har sett meg ut. Jeg prøvde å få kjøpt det huset med tomt (nå er det bare 9 mål igjen siden resten er kjøpt opp av Bergen kommune og diverse utbyggere) en gang på 90 tallet, men eierne (2 søstre) var ikke venner og ville ikke snakke sammen og vi kunne derfor ikke bli enige om noen pris. Synd for det er faktisk drømmehuset mitt. Ligger idyllisk til i enden av en kjerreveg og selv om huset må helrehabiliseres eller kanskje bygges helt nytt, ville jeg ha kjøpt det uten å tvile. Nå står det der fortsatt tomt og ensomt 15 år etter jeg sendte en forespørsel. Jeg blir trist når jeg går forbi. «Husan» treng folk og akkurat dette huset hadde trengt meg;)
    Flott valg av H:)

  2. Spennende å lese det du skriver for en som er veldig opptatt av hus og arkitektur. Og ja, hus skal være i bruk. Det er trist å se dem forfalle slik som her. Du har forresten tatt fine og stemningsfulle bilder som illustrasjon til posten din.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *