Øvelse gjør mester, det vet jeg jo, men for en autodidakt i pianokunsten tar det sin tid å få til de rette tonene, den rette takten og den rette fingersettingen. Fingrene mine har ikke det spennet som skal til for å få til akkorden F-C-A i venstrehånden på en og samme ansats. Edvard har skrevet ned at det skal være slik, men jeg må ta lillefingeren først nede på F, bruke pedal, og så sette an C og A. Det blir feil, men feilen er det bare jeg som hører, for jeg har ikke tenkt å holde konsert, og jeg er bare på øvestadiet.

img_4495

På øvestadiet har jeg vært i svært mange år. Jeg hadde aldri den tålmodigheten som skulle til for å bli en skikkelig pianist. Ikke hadde jeg talentet heller. Men jeg liker å leke meg, og jeg tar meg tid og stund til det. Jeg kan noter, og jeg har gehør, og Edvards vakre akkorder kryper inn i sjelen min.

img_4490

Jeg liker pianoet mitt. Eller klaveret. Det er et pent stykke arvegods, og ethvert møblert hjem har et klaver. Her kan jeg spille Edvards Erotikk, eller hans Elegi, eller Ensomme vandrer. Og Efterklang. Edvards lyriske stykker.

img_4486

Edvard Griegs lyriske stykker består av 66 småstykker for piano fordelt på ti hefter som ble utgitt i tidsrommet 1867 – 1901. Det er i hefte III opus 43 vi finner Erotikk. Det sies at han med dette heftet nådde nye høyder som komponist av lyriske musikalske miniatyrer. Jeg spiller min Erotikk og er ikke så nøye med takten og fingersettingen. Ikke bryr jeg meg så mye om dette heftet var en høydare i Edvards karriere heller. Jeg er bare fantastisk glad for at Norge fostret denne komponisten og at det finnes pianister som spiller hans stykker til stor glede for meg og mange andre.

img_4438

Dette var mitt lille bidrag til ABC i ord og bilder der vi denne uken har kommet til bokstaven E. Edvard Griegs hjem kan du besøke hvis du er i Bergensområdet. Du finner det på Hop, mellom Paradis og Nesttun. Edvards musikk kan du lytte til når du vil, eller under Festspillene.

18 Comments on Edvards Erotikk

 1. Jeg skulle likt å kunne spille Grieg, og andres musikk for den del også, men jeg må nok nøye meg med å lytte til.
  Grieg har laget fantastisk mye flott musikk, og vi kan med rette være stolte av at landet vårt har fostret en slik begavelse.

  Juni’s last blog post..E for Egersund Fayance

 2. Et kjempeflott innlegg med et viktig budskap!!
  Om man ikke er ekspert på det man måtte holde på med så spiller det slett ingen rolle så lenge man føler glede med det man gjør. Slik du har det med Edvards Erotikk og andre stykker, slik har jeg det med fotograferingen min. Spillegleden din og fotogleden min er det aller viktigste. 🙂

  Inger Johanne’s last blog post..ABC – E

 3. Flott bidrag,Grieg er ikke min favoritt..men dyktig var han lell:))
  Skulle ønske jeg kunne spille piano,alltid ønsket det men aldri hatt piano og da sa det seg selv:)

  God påske.

 4. Petunia: Det at du valgte Edvard, var jeg helt klar over, og da måtte jeg få en vri på min Edvard slik at det ikke ble for likt. Vi kan ikke gå utenom heltene fra Bergen 🙂

  RuneE: På sin måte var han nok erotisk. Jeg tror han satte navn på stykkene sine etter han hadde skrevet dem ned. Det er ganske lett erotisk det der stykket 🙂

  Evami: En tur på YouTube, og du finner i alle fall en utgave av Erotikk.

  TorAa: Javist! – Et Eventyrlig Erotisk forhold til naturen han Elsket. Kankje Erotikk er myntet på naturen, og ikke på et menneske?

  Juni: Heldigvis finnes det mange dyktige musikere som kan spille musikk slik at vi andre får lytte til den. Når sant skal sies er jeg en mye mer dyktig lytter enn utøver selv 🙂

  charlotte: Takk skal du ha. Jeg er veldig glad for at pianoet ble mitt. Ingen andre ville ha det. Bra for meg 😀

  Inger Johanne: Det har du rett i! Gleden ved det man gjør er det viktigste.

  Tante Grønn: Men pianoet ditt er ikke i Afrika, sant? Det er deilig å koble av og klimpre, så får det låte som det låter.

  Jenn: Kanskje det bor en skjult pianist i deg uten at du vet det. Så når du setter deg ned ved et piano, så bare triller melodiene ut av fingrene dine. Det hadde jo vært stilig 🙂 God påske til deg også.

 5. Teksten lever på en måte ikke helt opp til hva tittelen lover her. Heldigvis 🙂
  Men et artig lite glimt inn i en verden som jeg alltid har opplevd som stengt og uforståelig for meg. Musikk klarer jeg ikke å lage selv, men jeg er en ræser i å lytte til. Og gjerne Griegs musikk, ja. Skal finne fram hans Erotikk og høre den før jeg legger meg i dag.
  Ellers legger jeg meg på sinn at jeg må få meg et eller annet slags tangentinstrument i hjemmet. Ellers er det jo umøblert, etter hva jeg forstår 😉

 6. Norsk musikk har lenge vært blandt mine favoritter. Selv om jeg nok har vært mer opptatt av moderne artister som Anne Grete Preus, Morten Abel, Espen Lind, Dum Dum Boys etc. Får prøve å høre mer på de gamle mesterne!

  God påske!

 7. Ståle: Huff, ja. Her lover jeg gull og grønne skoger for de som googler «erotikk». Jeg vet så veldig lite om Edvards innerste erotiske vesen, vet du. Jeg aner vel egentlig ingen ting, når det kommer til stykket.
  Og du bør skaffe et piano ja, helst et møbel, dvs ikke noe hammondorgel. Det er ikke noe møbel. Du har jo en sånn fin lesekrok. Et møblert hjem inneholder både et piano og en herskare bøker. Og en god stol.

  Line: Takk skal du ha. Måtte gjøre bildene litt gammelmodige. Man skriver jo om en svært gammel herremann 🙂

  Tor: Det er kanskje ikke så stor forskjell på de gamle og de nye når alt kommer til alt? Edvard var moderne på sin tid og har klart å holde på populariteten i mange år. De du nevner har jo holdt på en del år de også, og et par av dem vil nok for alltid høre med blant mine favoritter. Og kanskje noen vil høre på musikken deres om 100 år? Hvem vet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *