Photobucket

Det beste er lørdagene. Da kommer han med Bergens Tidende og kaffe, en klem og jeg elsker deg.

Avisen knitrer, kaffen varmer. Jeg har det godt.

Photobucket

Hvem leser da papiraviser? Papiraviser er en døende business. Det sier Terje Pedersen i en kommentar på Twitter-posten min. Selvsagt har jeg lest om avisdød, men at det er en døende business har jeg ingen tro på. Avis er ikke det samme på nett som i papirutgave. Å bla i BT, kjenne trykksvertelukten, få litt sverte på fingrene. Begynne med andre del. Hoppe over sporten. Lese stillingsannonsene. Dvele lenge ved magasindelen. Lese lederen. Kronikken. Legge fra seg avisen, og ta den fram igjen. Lese annonsene om hunder til salgs, selv om du ikke skal ha hund. Ta quizen, og bli litt klokere, selv om det er helt unyttig lærdom. Så, til slutt, sporten, bare for å vise at du har vært gjennom hele avisa.

Jo, jeg leser papiraviser. Og kommer alltid til å gjøre det.

12 Comments on Hvem leser da papiraviser?

  1. Jeg liker også papiravisen, særlig i helgene. Når man blar gjennom avisen får man et inntrykk av alle sakene, selv om man kanskje ikke leser alt. På nett er det mer uoversiktlig. Og så er det alle de småtingene man leser, nettopp fordi man blar forbi dem. Stillingsannonsene. Dødsannonsene. Konsertannonsene, selv om man ikke skal på konsert.
    Men må samtidig innrømme at å ha papiravis hver dag gir skrekkelig mye papirboss, og det er jeg ikke fullt så glad i.
    Nå skal jeg ta frem BT og bla i den mens det regner ute 🙂

    Tante Grønn’s last blog post..Prisverdig

  2. Tante Grønn: Ja, alle disse småtingene liker jeg også. Min svigermor er fæl på det der med småannonser og slikt. Jeg tror hun leser alt. For henne og hennes generasjon ville det være helt uaktuelt å skulle lese BT på nett. Hun har nok mottatt BT på døra i alle år, og det mest spennende for henne er å se ene sønnen sin på trykk, og så få bemerkninger fra venninner om at artikkelen akkurat i dag, den var bra 🙂
    Vi har papirboss fra BT, VG, Dagbladet, Strilen og Nordhordland. Det blir litt pr. uke.

  3. Vibeke: begge deler. Men for et sant tenkende menneske har de vært irrelevante i mange år, lenge før Internett. De er en del av den fjerde, støttende statsmakt, ikke den korrigerende. Med andre ord, de publiserer generelt sett det etablerte samfunnets propaganda, ikke nyheter.

    Grenseløs’s last blog post..Der ingen før har vært

  4. Jeg lever i Norge og verden anno 2009, men det er nok i en annen verden enn deg, Grenseløs. En verden der vi ikke er fullt så sant tenkende og dermed mottar denne propagandaen, helt ukritisk. Jeg vet ikke helt hvordan det vil gå med meg, men jeg velger å tro at det vil gå bra.

  5. Papiraviser er en gammeldags måte å informere på som ikke henger med, fra de starter trykkingen til du leser avisen så går det mange timer, mao de forteller gårsdagens sannhet. Det hender regelmessig at bl.a. forsidesaker ikke lenger stemmer når du leser det pga at det har skjedd ting iløpet av natten som en papiravis aldri kan fange opp like kjapt som en nettavis eller for den saks skyld sosiale nettjenester.

    Selv om jeg har lest enkelte aviser på jobb om natten, mange timer før vanlige dødlige får kjøpt dem eller får dem på døra, selv da føler jeg at jeg ikke blir tilført noe særlig nytt, men har fått med meg det meste fra før.

    At du og dine nærmeste fortsatt er ivrige papiravis-lesere har lite å si, trenden er helt klart en annen her i landet. Prosentandelen av befolkningen som på en gjennomsnittsdag leser papiraviser har gått ned fra 72% i 2007 til 68% i 2008. Og trenden er synkende. Hva gjør du den dagen din favoritt papiravis ikke lenger er tilgjengelig på papir?

    Kilde: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=571170

    Terje Pedersen’s last blog post..Humanistisk konfirmasjon 2009

  6. Selvsagt er papiraviser en gammeldags måte å informere på. Hvis det bare er informasjon og det absolutt siste man er ute etter, er jo internett selvfølgelig bedre. Rent bortsett fra at de såkalte nyhetene er ganske så overfladiske. Sjelden man går særlig i dybden, og språket kan også bli ganske så kjedelig. Jeg bruker avisene til noe mer enn å lese nyheter. Jeg leser kronikker, lesebrev, musikk- og konsertanmeldelser, annonser, lengre artikler, bildeartikler. Og det var da voldsomt da: _gårsdagens sannhet_ Huffa, meg. Sammen med Grenseløs sin _samfunnets propaganda_ skulle man jo tro man bodde i en kommuniststat.
    Jeg har foreløpig ikke tenkt å forholde meg til om min favorittavis ikke lenger er tilgjengelig på papir.

  7. Jeg vet ikke. Jeg vet bare at dette ikke er min form for lesing. Jeg vil krølle meg sammen i en god stol med avisen og kaffekoppen, eller forlenge morgenen med kaffe og avis på senga. Jeg vil ikke ta fram en elektronisk dippedutt for å lese. Jeg vet at alt jeg ramser opp allerede finnes på nett. Jeg kan gå til Finn for å finne noe, jeg kan lese små notiser rundt omkring. Det blir likevel ikke det samme. Jeg og mine vil ha papiret, du og dine vil ha det elektroniske. Det er fremdeles svært mange i Norge som ikke har mulighet til å finne fram i den elektroniske jungelen.

  8. Grenseløs og jeg er nok ganske så på bølgelengde.
    Jeg leser litt i lokalavisa, men selv der skinner det igjennom journalistenes totale mangel på kritisk tenkning.
    Skal jeg lese noe er det for å vite. Leser du aviser får du bare vite om resultatet av problemer samfunnet har. Jeg vet f.eks. om at det finnes voldelige mennesker og at noen av dem velger å drepe. Å få gjentatt detaljene i alle sakene dag etter dag er en morbid form for underholdning jeg gjerne står over.
    Gi meg heller samfunnsanalyser med dagsaktuelle eksempler. Jeg er lei av å rulle i søla!

    Dnort’s last blog post..Rapport: Ulovlig oppsatt byggverk

  9. Jeg taper likevel denne debatten så jeg har ikke tenkt å gjenta meg selv. Men jeg synes kanskje man kan skille mellom tabloide riksaviser, mindre lokalaviser og de store by-avisene. Jeg ruller i søla når jeg leser VG, ikke når jeg leser BT. Det er noen nyanser som man bør se.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *