Vi på Vestlandet synes jo det er grådig interessant å følge med på TV-sendingene fra påskeinnrykket i Strømstad. Dette er et kulturelt evenement vi årlig prøver å få med oss. Ja, det går nesten så langt at vi dropper måneskinnsturen på Skjærtorsdag for å få med oss de siste hendelser i Strømstad. Vi synes det er så spennende når norske medier følger disse friske oppegående nordmenn i lekre biler som fyller den svenske byen og lager den reneste søttende mai stemning. Det er nesten litt trist at vi ikke får være med på det, tenker vi. Neste år, kanskje, neste år kan vi droppe skituren, sette oss i bilen, kjøre hundre mil og bli med på dette store som skjer. Kanskje vi kommer på TV også. Tenker vi.

Sverige. O, lykkeland. Du med dine åpne butikker. Du med ditt åpne Systembolag.

Men, hva er det vi hører. Strømstad liker ikke nordmenn. Nordmenn lager bråk, sies det.

Under Skärtorsdagen är det tradition att många bilburna ungdomar från Norge gästar Strömstad för att fira vårens ankomst. Baksidan av denna tradition har varit att vissa ungdomar ägnar alkoholen alltför stor uppmärksamhet. Bråk och fylleri har förekommit, trafikstockningar och nedskräpning har varit andra problem. De tillkommande kostnaderna för kommunen och polisenhar varit betydande.
Kommunen och Polismyndigheten har utarbetat rutiner för hur skärtorsdagsinvasionen skall hanteras. Trafiken i Strömstad regleras genom enkelriktningar och avstängningar. Polisen förstärker sin personalstyrka i Strömstad under dagen. Säkerhetsarbetet är koncentrarat på att undvika olyckor och andra negativa effekter under dagen.

Vi vet ikke helt hva vi skal synes om det her, vi. Dette er jo innarbeida tradisjoner som Strömstad kommun nå bare bryter sånn tvert av. Kan det være noe mening i det da? Systembolaget har de stengt også, hører vi. Vi som i årevis har tenkt på «at der skulle vi ha vøri Karl», vi blir sittende her vi, med skjegget i postkassa. Her får vi ikke dra til Sverige en gang for å «ta han» helt ut. Hva skal TV fylle tiden sin med nå da når det ikke blir noe Skjærtorsdagsfeiring i Strömstad? Og hva skal vi gjøre, vi stakkars Vestlendinger som ikke får være med på morroa? Bingo på Danskebåten blir liksom ikke helt det samme, synes vi.

Men i alla fulla fall – God påske!

2 Comments on Att fira vårens återkomst

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *