Heisann hoppsan. En bloggpost om stort sett ingenting sånn innimellom må-ting i jobbhverdagen (men jobbhverdagen inneholder blogglesing også, gjør den ikke….?)

Sonitus – mine damer og herrer. Jeg har blitt plukket ut opptil flere ganger (men jeg er ikke oppført under anbefalte blogger – fy, fy Sonitus!). Egentlig bryr det meg ikke så mye om jeg blir plukket eller ikke; ja, plukket opp fra min lille Spindellett her og lagt ut i den store Sonitusen. Jeg bare registrerer at det blir gjort. Og tenker: ja, ja – da var det noe med akkurat den posten som gjorde at den fikk en slags Sonitus-status. Uten at jeg helt har funnet ut hva denne Sonitus-statusen er for noe.

Ære være dem som vil være en bloggplukker i Sonitus. Det vil jeg bare ha sagt. Men – ja, det er et men her – jeg har registrert rundt omkring en slags, skal jeg si avesjon? mot hele tjenesten. Noen er i mot den og begrunner det på sin måte.

Nå er det nye koster i Sonitus. Jeg har ikke noe i mot kostene, men jeg synes de er litt for like i lesestilen sin. Dersom målet for Sonitus er å nå ut til flere, så mener jeg plukkelaget burde utvides, eller blandes mer. La det komme inn noen som beveger seg i litt ulike bloggmiljø.

Synes jeg da. Og det har jeg sagt der borte i en kommentar på Sonitus. Dersom folk vil diskutere dette, kan de jo gjøre det på saklig vis, her eller der, eller i egen blogg.

Jeg vil ha Sonitus. Vil du?

35 Comments on Sonitus

  1. Hei Vibeke, som nyflikket sopelime skal jeg la de store diskusjonene ligge, men et par innspill har jeg i hvert fall.

    Når det gjelder «Sonitus anbefaler» er jeg nokså sikker på at det er en kategorisky der man havner hvis man er blant de 100 (eller et lignende tall) mest plukkede — og man skal ha blitt plukket ganske mange ganger for å havne i den — det er mulig at du ligger på grensen. Men jeg skal forhøre meg om det kan ha skjedd noe mystisk da du flyttet.

    Når det gjelder plukkernes lesestil, vil jeg skyte inn at vi ikke bare sitter og plukker fra våre egne rss-lesere, men først og fremst fra en egen Sonitus-liste, som har veldig mange blogger på seg. Hvilke blogger som havner på den avhenger selvfølgelig av hva vi selv leser, men også av hva vi tipses om, så der kan hvem som helst bidra til å øke bredden, faktisk.

    Hva vi så plukker fra den listen avhenger sikkert av smak, men samtidig håper og tro jeg at vi har evne til å plukke opp virkelige gullkorn også hvis det er en type blogg vi vanligvis ikke leser. Dette er nettopp noe av det jeg gleder meg mest til som plukker — å få lese blogger som er veldig nye for meg.

    (Og nå ser jeg at Minneapolise har sagt en del av det samme borte på sonitus.org.)

    kamikazes ferskeste bloggpost..Jag hatar SAS

  2. Det er riktig som Kamikaze sier, «anbefalte blogger» er rett og slett en tag-sky, ikke noe vi bestemmer over (annet enn ved plukkefrekvens).

    Men du, send oss gjerne mail (til hvem som helst av oss) om du kommer over blogger som kan mangle på lista vår, eller en post du synes burde vært med. Vi setter pris på tips (og skal legge til tips-boks på siden, så det blir enklere enn å maile etterhvert)

    Minneapolises ferskeste bloggpost..Når alle tenker likt

  3. Da har vi sjekket at taggene er de samme på poster fra din gamle og nye blogg, så det er nok bare slik at man skal ha veldig mange plukkede poster før man havner i skyen.

    kamikazes ferskeste bloggpost..Jag hatar SAS

  4. Hehe, jeg tenkte jo det samme en gang da jeg visste at jeg hadde blitt valgt ut på Sonitus, men ikke stod på den lista. Men så er det så enkelt som at man må ha en del poster med for at navnet skal holde seg der.

    Du får satse på at 2009 blir et enda mer produktivt år!
    😀

    ~SerendipityCat~s ferskeste bloggpost..Michael Hughes – Souvenirs

  5. «Litt like»? Hehe. For en utenforstående fremtrer de sikkert som klonede versjoner av hverandre.

    Så kan man vel spørre seg om det er tilfeldig at flere av dem har fått plukket mange av sine poster tidligere? Det er ikke så godt å si, men kontinuiteten har visst sine disipler.

    Men verden snurrer videre enten det er sånn eller slik, tror du ikke? 🙂

  6. Jeg brukte Sontius i to strakser, men innså raskt at jeg ikke ville at noen skulle sile blogginnlegg for meg. Det var bedre for meg å surfe å finne bloggere som jeg likte og legge de til rss-feeden. Ellers så har jeg mer sansen for bloggrevyen, der sen som har laget innlegget pinger. For meg er det bedre en Sontius.

    Simen S.s ferskeste bloggpost..HJELP! Jeg trenger eksperthjelp!!

  7. Vel, jeg har ikke noe forhold til Sonitus, skjønner egentlig ikke helt hvordan de velger ut en gang.
    Hvordan kan de plukke vekk det de kaller dårlige blogger for meg? Jeg vil selv bestemme. Betyr det at de mener min blogg er en av disse og at jeg dermed ikke fortjener besøk? De som pleier å besøke meg setter pris på det jeg skriver, er ikke det det viktigste? Ikke at hele Norge eller verden skal lese akkurat hos meg?
    Jeg er innom en gang i blant men finner ikke alltid noe jeg får lyst til å lese.
    Jeg har min egen bloggliste + at jeg bruker andres blogglister og kommentarfelt, det er vel det jeg greier å komme meg gjennom.
    Faktisk finner jeg de blogger jeg liker best utenom alle lister, slik tror jeg det er for de fleste av oss.
    Jeg tror ikke Sonitus angår meg egentlig.

    Grayladys ferskeste bloggpost..Gruedag

  8. Hei igjen vibeke, vi sjekket at innleggene fra blogspot-bloggen din var regnet med, og det er de. Men skyen regner på hvor mange poster som er plukket all-time, og dermed kan noen gå forbi deg og presse deg ut — akkurat som at du sannsynligvis kommer til å pushe ut noen om noen poster. Størrelsen på skriften i skyen avhenger av hvor mange plukkede poster man har, og dem med minst skrift ligger på et par poster mer enn deg akkurat nå.

    Hvis man vil finne gode blogger er mitt beste råd å bruke mange forskjellige tjenester. Bloggrevyen, Bloggurat og Sonitus trekker fram veldig ulike typer blogger, og det er nettopp det som er fordelen med dem.

    Og til Graylady, nei det er virkelig ingen av oss som mener du har en dårlig blogg som er uverdig besøk. Ikke du, og ikke andre heller.

    kamikaze (snill på bunnen)s ferskeste bloggpost..Jag hatar SAS

  9. Graylady: Nei, jeg har ikke helt skjønt den utvelgelsen jeg heller, men nå forstår jeg at de har en slags sonitus-feed. Jeg synes kanskje ikke det er noe særlig når de sier «vi leser de dårlige bloggpostene slik at du slipper», men jeg prøver å ta det med en klype salt, og tenker at det utsagnet er litt vel overdrevet. Sonitus plukker mye som jeg ikke synes er så himla bra. Men det hender ganske ofte at det dukker opp noen gullkorn som ville gått meg hus forbi.
    Sonitus framstår, for noen, som en klubb og som en gjeng som kjenner hverandre og som er veldig like og som kanskje hører til den der utskjelte eliten. Men det er ikke dermed sagt at de framstår slik for meg. Jeg bruker tjenesten som et supplement til egen feed.

    kamikaze: Jeg prøver å finne ut om det er opplyst om dette på Sonitus, det der med den taggen, men finner ikke noe om det der. Derfor var dette helt ukjent for meg. Jeg trodde helt ærlig at det var blogger som en eller annen gang hadde hatt en Sonitus-post som var listet opp der. Jeg lurer på om jeg er den enste som har tenkt den tanken.

  10. Vibeke: Om det opplyses vet jeg ikke, det blir litt slitsomt å forklare i detalj hver eneste funksjon — og hvis man lurer er det ikke vanskelig å se at de fleste blogger som anbefales til enhver tid, ikke ligger i listen, og at de som ligger der har blitt anbefalt mange ganger — eller så kan man spørre 🙂

    Som du sier, tjenesten fungerer best som et supplement. Det er slik jeg bruker den også.

    kamikazes ferskeste bloggpost..Verdens beste jobb

  11. En annen liten ting, Vibeke: Det er jo litt søtt at de som plukker ut («plukkegruppa»?) har hverandre i egen bloggroll? Hadde det vært noe fornuft i dette burde de vel ha vært veldig forskjellige.

    Det plukkegruppa (?) svarte om en «Einar» som ikke ble plukket ut (?) var at ”Et godt eksempel på at blogger kan være veldig fine uten å passe helt inn i det vi oftest plukker på Sonitus.” Lenke: http://sonitus.org/?p=29

    Say what? Passe helt inn? Men igjen: Jorden fortsetter å rotere likevel. Ha en fiiiin dag. 🙂

  12. Espen: Du mener at de burde være så forskjellige at de ikke var faste lesere hos hverandre? Så forskjellige at de aldri hadde vært borti hverandre på noen som helst måte noen av dem? (Kanskje vi skulle fått inn noen polakker….? Eh…., bare tulla)
    Jeg synes det er prisverdig av Iversen som er litt djeveladvokat der borte i Sonitus. Han sier bl.a: «Når jeg sier at plukkelaget ikke er variert er det ikke snakk om mine preferanser, men hva jeg innbiller meg at mange føler når de ser navnene.» Jeg mener han har helt rett i dette, og at dette er noe Sonitus-gjengen skal ta inn over seg. Nå er det startet en tips-side. Bra. Men den må brukes. Ellers er det ikke noe vits at folk sitter rundt omkring på tuer og surmuler.

    Den lenken du viser til har jeg også reagert på. Den, også det der med at de leser de dårlige postene slik at vi slipper. Slike ting kan oppfattes som en litt ovenfra- og ned holdning.

    Og jeg er med på jordas rotasjon. Du også, ikke sant 🙂

  13. Jeg må bare si til Einar at det er litt overdreven betydning du legger i dette å ha folk på sin bloggroll.
    Det betyr ikke at man er med i noen «gjeng» eller er søte, små venner som duller med hverandre og synes alt de andre gjør er bra.

    Hva folk tror at andre folk «føler» når de ser navnene skal jeg ikke uttale meg om, men nå er det veldig stor åpenhet rundt å ta i mot tips og forslag fra Sonitus sin side.

    Ellers er jeg faktisk enig at «mottoet» med at «vi leser dårlige bloggposter etc.» ikke er det beste man kunne ha hatt!!

    ~SerendipityCat~s ferskeste bloggpost..“Vintage/retro” bilder i Photoshop

  14. SerendipityCat: Nei, det er alldeles ikke søtt. Men hvorfor i all verden har man dem der? For ikke å fornærme noen? Fordi det er etikette? Fordi man må for ikke å støtes vekk?

    Det virker uansett ikke riktig.

  15. Jeg har et par av plukkerne på min bloggroll, resten ikke, og det speiler vel omtrent hvor mye jeg har hatt med dem å gjøre tidligere.

    Men hvis dere kikker på de postene som faktisk plukkes ut, vil dere se at de aller, aller fleste av dem ikke står på noen av våre bloggroller.

    Det finnes allerede en veldig demokratisk tjeneste, nemlig Bloggrevyen. Sonitus er en annen type tjeneste. Hvis man ikke får noe ut av den, så la vær — enkelt og greit 🙂

    kamikazes ferskeste bloggpost..Verdens beste jobb

  16. Uansett hva plukkegruppa sier så kommer dere ikke bort fra at dette er en tjeneste som utføres av et smakspoliti, eller kanskje en smaksdomstol, som dømmer bloggposter som gode eller dårlige ut fra en avgrenset interssesfære og et avgrenset kulturelt ståsted.

    Denne Iversen som har kommentert der borte har veldig gode argumenter. Men når plukkegruppa bruker mer tid på å avvise argumentene enn på å se hva som kan gjøres for å imøtekomme kritikken, så forteller det meg at det er viktigere å flagge sitt eget syn på hva som er gode blogginnlegg enn å fremvise forskjellighet og mangfold.

  17. Ja, hva skal jeg si da?

    Bloggrevyen – demokratiske tjeneste? Ja. Og i morgentimene i dag, så alt for demokratisk. Skal jeg bruke meg selv som smakspoliti, så vil jeg si at det var mye møl der i dag.

    Plukkegruppa – smakspoliti? Et ubetinget JA. Selvfølgelig er det et smakspoliti. Det blir bekreftet i posten på Sonitus om de nye kostene.

    Men – for å si det slik – jeg tror nok at min smak er ganske lik Sonituskostene sin smak. Jeg gikk fra mølet på Bloggrevyen og over til Sonitus, og har fått med meg et par veldige gode saker i dag.
    Og jeg kan være ganske så sikker på at jeg ikke vil finne disse kristenkonservative bergensguttene Sondre og Filip hos Sonitus. De topper på Bloggurat-tjensten. Uvisst av hvilken grunn.

    At plukkegruppa avviser kritikken? Ja, og nei. De imøterkommer den ved å legge inn en tipstjeneste, men samtidig avvises den ved at gode kritiske argumenter som kanskje kan være med på å forbedre tjensten, blir feid under teppet.

    Sonitus er den tjenesten den er, og slik jeg oppfatter det, vil de fortsette i det sporet. Det leser jeg i alle fall ut fra de svarene Hjorthen og Saccarina gir der borte.

    Men jeg synes de skal skaffe seg en ny slogan.

  18. Espen: Når det gjelder Sonitus og kritikken henviser jeg til Saccarinas siste kommentar, hun sier det presist og bra.

    Når det gjelder bloggrollkompis/elite/domstolsargumentasjonen så synes jeg det blir en smule paranoid her. Noen bloggrolletikette har jeg ikke snappet opp, og de fleste har et nokså avslappet forhold til hvem som linker til hvem. Som blogger virker det for meg som man får mer respekt og oppmerksomhet ved å holde på sitt på en respektfull måte, enn gjennom å slikke folk oppetter ryggen.

    Blir ikke dette et spørsmål om livsfilosofi? Hvis man trekker frem noe som positivt, betyr det så at alt annet er dritt? Selvfølgelig ikke, enten vi snakker om bloggroller eller hvilken kake som blir oppspist først på menighetsfesten. Man kan gå gjennom livet og ta alt som ikke er veldig positivt som en fornærmelse, men det høres ærlig talt litt slitsomt ut.

    kamikazes ferskeste bloggpost..Verdens beste jobb

  19. Nå trekker du det rimelig langt, kamikaze. Dette handler da ikke om livsanskuelse.

    Jeg – som sporadisk bloggleser – synes det er helt ok at Sonitus gjør som de gjør, men synes det er veldig ugreit at de ikke tør stå frem som det de er, nemlig en gruppe mennesker som plukker ut det de selv liker, innenfor en avgrenset interessesfære, og at de fremhever sitt eget kultursyn som bedre enn andres, ved å fortelle at «Vi leser de dårlige bloggpostene slik at du slipper». (Plukkegruppa liker det «beste», som om dette er en objektiv standard.)

    Faktum er at det burde stå at «Vi leser de bloggpostene vi liker, slik at du slipper å lese dem vi ikke liker».

  20. Espen: For meg er det, og har det alltid vært, nokså åpenbart at den sloganen er nedsyltet av ironi. Ellers burde jeg selv være potte sur, ettersom de færreste av mine (og knapt av noens) poster blir Sonitusplukket.

    Når du sier at du «synes det er veldig ugreit at de ikke tør stå frem som det de er, nemlig en gruppe mennesker som plukker ut det de selv liker» så tar du feil, dette har Sonitusgjengen stått frem med siden lenge før min tid (linken er et eksempel, det finnes sikkert flere og tidligere).

    kamikazes ferskeste bloggpost..Verdens beste jobb

  21. Det er klart at plukkingen blir subjektiv, men om jeg utelukket skulle plukket det jeg liker hadde Sonitus sett ganske annerledes ut på min vakt. Det er et poeng at en Sonitus post skal ha allmenninteresse og være lagt litt arbeid i. Selv er jeg glad i bildeblogger og små fniseposter, og blogger som er koselig i sin helhet selv om hver post kanskje ikke er Sonitus-materiale.

    Det finnes blogger jeg har plukket flere ganger på vakt som jeg ikke har på egen feed, og det finnes blogger jeg leser fast og er fan av som jeg ikke plukker. Jeg plukker poster som argumenterer for motsatt side av saker jeg brenner for, og poster av folk jeg egentlig ikke har særlig sansen for, eller som har gjort det klart at de ikke liker meg Jeg leser forresten flere blogg.no blogger (og vi har mange av dem på leselisten til Sonitus), men dagens antrekk kommer nok aldri til å ende opp på Sonitus forsiden, og sånn burde det være.

    Så selv om det aldri blir noe annet enn subjektiv, så er det heller ikke en ego-tripp. Det føles mer som en arbeidssituasjon (med mye frihet).

    Ellers er det vel naturlig at vi blir ganske godt kjent med hverandre når vi bruker mye tid på å diskutere oss imellom. Jeg vil ikke si at de som er på laget nå er de jeg hadde mest kontakt med før, men det blir litt som et arbeidsmiljø, og det er liksom ikke til å unngå å bli litt kjent med kollegaene sine.

    Jeg synes også det er interressant at vi skal være så like, når mesteparten av kontakten jeg har hatt med noen av dem bloggmessig siste tiden (og ever for et par) var feminismedebatten for litt siden. Jeg har aldri møtt så kraftig motbør, og nå er vi plutselig så like og mener det samme. Jeg synes det er litt morsomt.

    Minneapolises ferskeste bloggpost..and isn’t it ironic?

  22. Noen spørsmål til Minneapolise: Hvordan plukkes poster? Må bloggeier pinge på noen tjeneste for å bli med i vurderingen, eller er Sontius sine detektiver på stadig jakt etter blogger ved hjelp av linklistene på de ulike bloggene?

    Jeg har lest et sted at for å bli vurdert må innlegget være en viss lengde. Hvis dette er rett, har Sontius definert at lengde er et kvalitetskriterie?

    Simen S.s ferskeste bloggpost..Fjellblogging: Mimre og glede seg til våren!

  23. Vi har en liste på over 1000 blogger vi leser fast. Blogger blir lagt til etter effektivt detektivarbeid fra noen i redaksjonen (må innrømme jeg ikke er den flinkeste der, men jeg har blitt bedre i det siste). I tillegg har vi tipsmail hvor dere kan gi oss linker til blogger som kanskje mangler (alt som blir tipset om legges til).

    I tillegg kan dere tipse om gode poster som vi kan ha gått glipp av. Når man har så mye å gå igjennom er det lett å overse noe, i tillegg til tekniske feil med rss-feeden, og det faktum at vi ikke har alle norges blogger på listen.

    Når det kommer til poster er det ikke garantert at de legges til på Sonitus, men de blir i alle fall seriøst vurdert, og hittil har de aller fleste blitt tatt med.

    Dessverre har vi ikke fått tips om spesifikke poster vi har gått glipp av fra noen av dem som kritiserer oss for å være ekskluderende. Det er derfor vanskelig for oss å vite akkurat hva det er vi ikke får med oss fordi vi er for like og lignende.

    Lenge er ikke et kvalitetskriterie i seg selv, men en post bør være mer enn et par linjer for å plukkes. Det finnes gode blogger som har utelukkende korte poster, og derfor dessverre ikke plukkes noe særlig. Fordi postene fungerer veldig bra som helhet, men ikke står godt nok på egne bein. Vi prøver nå å tipse om slike blogger gjennom twitter (for vi setter også pris på disse bloggene selv om vi ikke nødvendigvis plukker fra dem)

    Minneapolises ferskeste bloggpost..and isn’t it ironic?

  24. Det var ikke ment til deg Vibeke, jeg synes dine tilbakemeldinger er av de mest verdifulle. Det er fint med dere som kan både sette pris på tjenesten og samtidig ha meininger om hvordan dere kunne tenkt dere at ting var annerledes. Det er mye enklere å forholde seg til enn dem som misliker at vi eksisterer, og begrunner det med en rekke utsagn som baserer seg på antakelser som gjør det tydelig at de aldri har fulgt med på siden. Det er fint når kritikk og meninger er basert på hva vi faktisk gjør, ikke hva folk tipper at vi gjør.

    Når jeg sier dem som «kritiserer oss for å være eksluderende», så mener jeg dem som har brukt ordet ekskluderende, ikke andre.

    Men vi ønsker oss gjerne at de av dere som ønsker større bredde også sender inn poster dere synes hadde bidratt til dette. Med hjelp utenfra kan vi nå over ennå mer enn det vi gjør nå, så det setter vi pris på!

    Minneapolises ferskeste bloggpost..and isn’t it ironic?

  25. Jeg gir opp. Jeg har åpenbart ikke intellektuell kapasitet til å forstå hva dere vil og hva dere gjør:

    «At vi velger noen poster, og forkaster andre, betyr ikke nødvendigvis at vi mener at den ene posten er viktigere eller mer verdt enn den andre. (…) Noen poster er imidlertid mer allment interessante enn andre, og det er disse vi leter etter. Enten de nå handler om politikk og samfunn, kunst og kultur, eller er av det mer private slaget.»

    (Kilde: http://sonitus.org/?page_id=2)

    Jeg klarer rett og slett ikke å¨sondre mellom «viktig» og «allmennt interessante». Lykke til videre.

  26. Her har jeg ikke så mange meninger, jeg. Har blitt plukket opp av Sonitus et lite knippe ganger, og setter jo pris på det, akkurat som jeg setter pris på at andre forviller seg inn på bloggen(e) mine. Har ikke fått som vane å stikke innom Sonitus. Ikke fordi det er uinteressant, men fordi jeg finner så mange nye spennende blogger likevel. Og skulle jeg tatt tipsene fra Sonitus i tillegg, ville jeg ha måttet tilsette en assistent for å gjøre jobben min og gå tur med dachsevennen… 🙂
    men Sonitus er et flott tiltak. Det er det ingen tvil om.

    Ståles ferskeste bloggpost..Ståles safaris på flyttefot

  27. Er det noe alternativ til å gi opp, da? 🙂

    Jeg dro innom der en dag nå nylig og bladde gjennom de fem – seks øverste sakene og fant en sånn «i dag stod jeg opp og kledde på meg»-sak. En annen gjaldt noe vås om bokklubbene som ikke var så fleksible og billige som man skulle tro. (Snakk om å sprenge åpne dører!) Begge var dårlig skrevet / kjedelige.

    Hvis de to er eksempler på saker med “allmenn interesse” står det jammen dårlig til med norske blogger.

  28. Ståle: Du burde blitt plukket opp flere ganger, synes jeg 🙂

    Espen: Alternativ til å gi opp? Tja – ved fortsatt å stille spørsmål til tjenesten, eller ved å skrive så bra at man blir plukket opp til allmenn interesse gang på gang på gang, eller ved å starte en lignende tjeneste selv. Det er noen alternativ.
    Og til de sakene du nevner – jeg så i alle fall den andre der, og kan vel ikke si den var grensesprengende interessant 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *