No ser eg atter slike fjell

Tidlig,tidlig starter vi hjemmefra, noen timers og endel mils kjøretur ligger framfor oss før vi kan sette oss på bussen fra Vassbygdi til Østerbø. Klokka har såvidt passert 09.30 når vi litt småhutrende får i oss ei skive og litt drikke før vi starter nedstigningen, fra Østerbø til Vassbygdi. En stipulert tur på 6 timer. Det er grått, men mannen, som stoler fullt og fast på yr-dott-no, sier at det ikke vil bli regn, ergo er det ikke regn det våte som kommer fra det grå.

Dette er en turistløype, noe vi merker, da det ikke bare er oss som har tatt turen. Vi er ikke vant til slikt, bortskjemte som vi er med å ha vår egen fjellheim nesten for oss selv. Det er smalt, trang og bratt, det er grønt, så grønt, og en utrolig frodig natur, full av voksende arter, både for den botanisk interesserte, og for den som kun er ute etter skjønnheten og opplevelsen av å være en del av storslått natur. Her er stein, bergheller, fosser, vann, elver, gamle gårder og støler. Her har det bodd folk.

Vi starter turen vår i 900 meters høyde, på ene øret hører vi elva, på det andre er det fuglesang. Går i egne tanker. Bratte fjellsider, elva langt under oss. En avstikker til grotta «Vetlehelvete» , et fascinerende syn, der vannet har gravd seg inn i fjellet. Fosser i fjellsiden, et fraflyttet bruk, enda et bruk, men det er i drift. Sinjarheim. Vakre gråsteinsmurer og tømmervegger. Det bittelille bruket  Almen med huset som er bygd innunder ei stor fjellblokk. Så stod det trygt, i det minste.  Videre langs elva til Belle øverst  i Vassbygdi. Sola har kommet fram, slik vi var lovet, vi varmes, både av sol og av vandringen.

Lauge seg i iskaldt elvevann. Ta av varme fjellsko, kjenne på stive legger.  Kjenne kroppen som lever.  Kjenne at 7 timer i fjellheimen har gjort godt.

6 kommentarer om “No ser eg atter slike fjell

 1. Nydelig serie med bilder, Vibeke. Du har et blikk som fortjener et skikkelig kamera;-). Enda et spark bak til å komme seg ut i stedet for å sitte her på dataen.

  1. Kunstnerblikket, Geir. Det er nok det jeg har 🙂
   Håper du fikk sparket deg bak, og at du har begått litt uteliv.
   Liker at du liker bildene mine.

   Takk, Yoshim: Fint i Norge, men mye flott natur i England også da. Har vandret hedene i Peak District bl.a., og Isle of Wight. Likte meg der.

   Elisabeth: Takk skal du ha. Naturen har sin del av æren. Man får tenkt mye gjennom en slik dag. Også hvordan en bloggpost skal se ut 🙂

 2. En fantastisk fin bloggpost, Vibeke – jeg ble rett og slett glad av å lese den. Nydelige bilder, sobre og gjennomtenkte tekster, samklang mellom ord og bilde… Så godt kan det altså gjøres!

 3. Det er så ufattelig mye vakkert å få med seg bare en får rævva i gir. Flotte bilder med en sånn Vibeke-drømmende stemning i seg. Du begynner å få din egen «signatur» på bildene, syns jeg å anamme.
  Ellers humrer jeg godt av delsetningen «ergo er det ikke regn det våte som kommer fra det grå.»

 4. Takk for turen – fotografiske og verbale syn, «dine» blomster. Kanskje mer kulturlandskap og tilrettelegging enn på mine kanter? Natur, kultur og historie – en fasinerende kombinasjon. Du formidler med ydmykhet, innlevelse og sjarme (og én sarkasme). Godt å være med deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *