Jugekors

Please don’t lie to me, unless you’re absolutely sure I’ll never find out the truth

Jeg har undret meg noen dager. Over sannhet og løgn. Om hvor lett det er å tro godt om sine medmennesker. Om hvor lett det er å være naiv. Om hvor lett det egentlig kan være å lyve. Hvor vanskelig det kan være å oppdage en løgn.

Men likevel oppdage den. Fordi løgnen er for usannsynlig. Den historien jeg ble fortalt var rett og slett for usannsynlig til å være sann. Oppspinn.

Overdrive, underdrive, plusse på, trekke fra.

Eller en direkte løgn.

Jeg har sjelden vært utsatt for direkte løgn. Ikke som jeg har oppdaget, i alle fall. Og det kan være like greit.

Jeg pleier å ha tillit til personer. Kjente. Og ukjente.

Det er den der sosiale tilliten, ikke sant. Tillit til folk flest, til folk i sin alminnelighet. En tro på at de fleste mennesker er troverdige. Naivitet, kanskje. Fra min side, mener jeg.

Men skal vi holde oss til sosial tillit og sosial kapital og Robert Putnam foreksempel, så sier han, Putnam altså, at sosial tillit innebærer en tanke om ærlighet, gjensidighet og hjelpsomhet som det grunnleggende for gode samfunn og for det gode i samfunnet. Et høyt nivå av sosial tillit innebærer at vi tror godt om mennesker vi ikke kjenner, til tross for at vi ikke med sikkerhet kan vite om de vil oss vel. Risikoen vi tar ved å vise tillit til noen vi ikke kjenner så godt, er større enn risikoen vi tar ved å vise tillit til noen vi kjenner godt fra før. Men så er det visstnok slik da, at kostnaden med å bli skuffet av noen man har hatt tillit til, er mindre om man har nok med ressurser og kan stå på egne bein.

Så jeg får være glad jeg har det. Egne bein.

Når direkte løgn oppdages, der det som er blitt fortalt er usant, helt og holdent, ja, du vet faktisk ikke hva som er sant i det som er sagt, fordi usannheten er så ufattelig, når slik løgn oppdages, og du vet du er brukt som brikke i et spill, da gjør det noe med selvfølelsen, min selvfølelse, for en stakket stund i alle fall, fordi det er misbruk av tillit. Misbruk av min tillit. Man blir selvfølgelig skuffet, men mer skuffet på vedkommendes vegne, for at vedkommende en tid levde på en løgn. Og glad for at usannheten oppdages og at skuffelsen er mindre på egne vegne.

Ingen hvit løgn. Ikke en liten løgn. En ganske alvorlig usannhet. En usannhet som kunne fått store konsekvenser om den ble spredd.

Ikke om meg. Men usannheter om andre. En usannsynlig historie.

Please don’t lie to me, unless you’re absolutely sure I’ll never find out the truth

5 kommentarer om “Jugekors

 1. Det er ikke alle som har filter som kan fange opp løgn i det hele tatt. Alt glir rett inn. Jeg har venner og bekjente som videreformidler alt de har hørt, uten forbehold. Underlig å se og høre, men oppklarende å vite at slik er mange mennesker.

  Godt at du har filter. Vær glad for det.
  .-= Synline´s last blog ..Skjønnhetspleie fra apoteket =-.

  1. Synline: Jeg er veldig glad for at filteret var der, at det hjalp meg å fange opp det som skurret. Jeg reagerer på oppførsel som innebærer løgnaktighet.

 2. Jeg kan være temmelig naiv i min tiltro til menneskene rundt meg. Jeg er utrolig lettlurt. Venner elsker å tulle med meg fordi de vet jeg går fem på. Men det er litt fordi jeg vil være det. Jeg ønsker så inderlig at folk er sannferdige og den de utgir seg for å være.

  Samtidig kan jeg være ganske oppmerksom på hva som sies og gjøres, og når det ikke er tulleluring, når det er snakk om skikkelig løgn, da fanger jeg det som regel opp. Og det er VONDT. Det er vondt å oppdage kynisismen i verden. Jeg fatter ikke at noen har hjerte til det.

  1. Heisann! Der sa du det så fint: Jeg ønsker så inderlig at folk er sannferdige og den de utgir seg for å være. Det ønsker jeg også, veldig sterkt. Og det vondt, skikkelig vondt, å oppdage løgnen, særlig her det virkelig var snakk om skikkelig løgn. Dette var en slik utrolig løgn, at jeg har vanskelig for å komme over det. Hadde jeg bare skjønt hva som drev ham (ja, for det var en han), hvorfor han skulle dikte opp en slik usannsynlig historie, liksom _betro_seg til meg. Noen forklaring har jeg ikke fått, han turer fram som før. På et nettsted der både du og jeg befinner oss.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *