Deja vu

Jeg vasket messinginstrument og hadde lagt Sunlightsåpa på et lite tefat. Eller te-fat. Heter det te-fat, forresten? Det fatet, eller skåla som skal være under kaffekoppen? I alle fall, Sunlightsåpa lå der på dette lille tefatet (la oss si det heter det), og jeg fikk et aldri så lite deja vu.

Jeg har aldri lagt Sunlightsåper på slike tefat før, men plutselig var jeg tilbake i min farmors vaskekjeller, eller størhuset, som hun også kalte det. Et størhus var fra gammelt av fylt med vaskekummer og stamper for klesvask, og klesvask var et helt dagsarbeid det, for husmora før i tida. Nå kalte farmor det for størhuset selv om bestefar tidlig hadde gått til anskaffelse av vaskemaskin. Hun hadde fortsatt kummer og stamper der nede, og disse stod på krakker som bestefar hadde snekra. Også hadde hun Sunlightsepe.

IMG_4940

Farmor var tro mot sin Sunlightsepe, og hun uttalte det akkurat slik det skrives. Farmors Sunlightsepe lå på et slikt lite tefat, og dette tefatet er blant det jeg fant av etterlatenskaper i farmors hus etter at en gribb hadde tømt det. Egentlig var verken mine søstre eller jeg verdig å arve våre besteforeldre, for det var noen som hadde laget seg sin egen lille arvelov som sa at arven skulle deles på to søstre, altså min fars søstre, og ikke på barna til den avdøde storebroren, som da var min far. Gjennomslag for denne tolkningen av arveloven fikk de jo heldigvis ikke når det gjaldt salg av huset med størhuset i kjelleren, men gribben hadde tømt huset for det meste av materielle verdier. Jeg fikk med meg noen småting, blant annet noen tefat med skår og bestefars krakker. Sunlightsåpa på tefatet minner meg om et par gode besteforeldre som heldigvis ikke fikk oppleve gribben.

Interessant forøvrig er at dette tefatet er laget i Utlandet. Det var nok fryktelig langt vekke, kan jeg tenke meg.

IMG_4946

overskrift Dette er mitt bidrag i Sunday Challenge, fotomorro uke 30). Det er Monica som står bak denne, og jeg har lurt i kulissene til Monica en stund uten å gjøre noe ut av meg, men hei – hei her er jeg med mitt bidrag og vil prøve å følge denne utfordringen hver uke.

10 kommentarer om “Deja vu

 1. Så artig! Der var jeg også tilbake i min barndomstid hos min mormor og morfar :-))))
  Takk for et koselig og minnerikt innlegg – som satte tankene i sving 🙂

  PS! Fint om du bruker SundayChallenge i overskriften eller innledningen – da er det lettvint å finne innleggene dine i fremtiden 🙂
  .-= MonicaFoto´s last blog ..Hr.Pittelilleflue =-.

 2. Sunlight skal uttales slik det skrives. Jeg kan ikke forestille meg noe annet. Har ikke hørt noe annet heller.

  Ang gribber; man kjenner ikke slekta si før man har delt arv med dem, heter det. Og det tror jeg er et visdomsord.
  .-= Synline´s last blog ..Fæle fyrer på farlig ferd =-.

 3. Jepp, jeg har også vokst opp med sunlight uttalt slik det skrives. Min far sverger fremdeles til såpa, også til å vaske håret (til min mors frustrasjon, han reagerer naturligvis på den for den er jo ikke spesiellt mild).

  Om det heter tefat eller ei spørs vel litt hvor i landet du befinner deg og hvilken generasjon du snakker med. Offisielt så vil jeg tro at det heter ei skål (eventuelt kaffeskål eller teskål), men jeg har hørt tefat brukt også, og koppfat.
  .-= anne – moseplassen´s last blog ..Aksjon mot regnværssyken – fargeutfordring! =-.

 4. Fint bidrag til utfordringen. Eg har ikke noe spesielt forhold til sunlightsepen, men såpe på tefat var vanlig i min barndom. For her jeg er fra sier vi tefat….eller er det i Rogaland ..mmmmm…sånn går det når man driver å flytter på seg….Eg sier ihvertfall tefat. Er det ikke rart at noen tror de kan tolke arveloven akkurat som det passer dem. Du får ta en titt på mitt bidrag, hvia du ikke alt har gjordt det, synes eg minner svært om min mormor på det bilde 😉
  Ha en god dag!

 5. Hei igjen.

  Ja enig med deg ang skulpturen på bloggen min. Har dessverre ikke skulptørens navn, men den står på Bærums Verk. Det står mange skulpturer der nå og man kan egentlig bare gå å kose seg å titte på dem. Alle fasinerte meg på ulike måter : )
  .-= heidi´s last blog ..Mandag =-.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *