Det har du faenmeg fortjent, sa Fosnes Hansen

Cyanide and Happiness, a daily webcomic
Cyanide & Happiness @ Explosm.net

Det har du faen meg fortjent, sa Fosnes Hansen, og kastet papirkula på Tønsbergordfører Olsen. Kultur er viktig, sa de begge. Veldig viktig. Men vi skal gripe minst mulig inn i den, sa Olsen, og Fosnes Hansen brølte nesten, men bare nesten. Han bør nok lære seg litt debatteknikk, den godeste forfatter og nyinnmeldte Arbeiderpartimedlem. Det blir nok ingen statsrådpost på ham med det første.

Hva betyr dannelse i et samfunn? Og er det viktig? spør programlederen. Kjør debatt! Jeg sitter og lurer på hvor Fosnes Hansen var den dagen dannelse var tema på Steinerskolen. Det er trist at en voksen, vel bevandret mann, kan oppføre seg slik han gjør i Kulturdebatten i Søndagsavisa.

Hvorfor diskutere kultur med Frp? Frp – kjent for ikke å ha noen kulturpolitikk i det hele tatt. De kommer bare med utspill. Kan man ikke bare le av det hele, la være å bry seg? Fosnes Hansen er så utrolig indignert. Egentlig like indignert som Siv pleier å være, og ingen kan vel være så indignert som henne. Tønsbergordfører Olsen oppfører seg dannet og velformulert, selv om ideene hans er lite gjennomtenkte. Fosnes Hansen, stakkar, han snakker og snakker, banner og sverter, og kaster papirkuler. Slik man gjør når man går tom for ord og argumenter. Kanskje han er best med ord når han kan få skrive dem ned, tenker jeg. Og holder nesten på å glemme at Fosnes Hansen er blant de forfatterne jeg har til gode å fullføre en hel bok av.

8 kommentarer om “Det har du faenmeg fortjent, sa Fosnes Hansen

  1. Erik Fosnes Hansen: Men er det så lurt å bevege seg ned på laveste nivå i debatteknikk når man diskuterer med Frp? Vinner de ikke bare fram med sine synspunkt da? De oppnår jo bare det de ønsker aller mest: å få motstanderen sint nok.

 1. En forfatter som ikke vil følge demokratiets spilleregler? Som tydeligvis mener at enkelte tema ikke skal diskuteres? Jeg kunne skjønt reaksjonen dersom FrP foreslo å landsforvise alle kulturpersonligheter. De har nå ikke gjort annet enn å foreslå å kutte statsstøtten. Det er da et tema som må være helt greit å debattere. Det finnes en rekke gode argumenter mot å gjøre det – men kanskje finnes det også noen gode argumenter for? Hvem sier at den kulturen vi adler frem gjennom statsstøtte er den beste? Kanskje kunne alternative utsyn – som vi nå ikke kjenner fordi vi har det systemet vi har – vært like verdifulle?

  I alle fall, det må være lov å diskutere kulturpolitikk og statens engasjement i sektoren. På samme måte som vi debatterer statens rolle ellers i samfunnet. For mye eller for lite stat.

  At en forfatter ikke ser dette er nokså fantastisk. Og i seg selv ikke et godt vitnemål verken for kultureliten eller dagens kulturpolitikk.

  1. Anita: At man blir sint når noen går til personangrep, det kan jeg forstå. Og det er vel det som er utgangspunktet for Fosnes Hansens sinne. Men i en debatt om kultur – og særlig med Frp – tror jeg man vinner mer på saklighet og klarhet.

  1. Geir: Det er vel noen som tilhører «tilsynet for høg moral»? Og de kan vel bli fryktelig skuffet, forferdelig indignert, og det er meget forstemmende at vi andre ikke kan forstå det 🙂

 2. Kultur / kultivert

  Hva har en ukultivert bajas i Kulturrådet å gjøre? Det aller minste man burde kreve av en kandidat er vel for f at han/hun er kultivert? ( Har klatret ned fra trærne og er istand til å føre en debatt uten å ty til annet enn o r d . ORD er altså ikke nok for forfatteren. Så veit vi dèt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *