Ryk og reis, rik og raus

Ryk og reis – det er sommer, og Norge er ditt nærmeste ferieland. Rik og raus. Rik på gods og gull. Vi kan godt være rause og dele vår rikdom med andre. Rik på kultur, natur og opplevelser. Det skal vi også raust dele med andre. Med den lille hattebekledde japaneren, med den franske damen på høye hæler, med tyskeren i bobilen, med svensken på motorsykkelen, med dansken i campingvogna. Wenn jemand eine Reise thut, so kann er was verzählen, var det visst en som sa en gang. Drar du til Røros, vil du ha masse å fortelle etterpå, fordi Røros har mye å fortelle. Røros er rik og raus, og inneholder mye av det mange vil oppleve i ferien sin. Ikke hvis du er ute etter sol og varme, greske guder, bikinikledde damer og billig øl, selvfølgelig. Men hvis du tåler at været ikke bestandig er sommerlig (skjønt det kan være varmt på Røros også), hvis du kan tenke deg å vandre gatelangs å bare se, hvis du vil ned i gruvegangene, og hvis du er historie- og kulturinteressert, da er Røros et fabeaktig sted. Og så kan du tenke at det også er kulissene for Jul i Blåfjell. Og ikke minst kan du tenke deg An-Magritts strev der i Bergstaden.

rc3b8ros-8

Røros er et eneste stort kulturminne og står på Unescos verdensarvliste. Hele Bergstaden Røros er vernet, noe som omfatter omlag 400 trehus. 100 av disse husene er fredet.

bergstaden-zir

Bergstaden Zir. Les Falkbergets Den fjerde nattevakt. Om presten Sigismund som møter kjærligheten i den rødkledde kvinnen Gunhild, som trosser moral og konvensjoner. Der oppe i tårnet.

rc3b8ros-1

På Røros kan du gå rundt i gatene, titte på husene, titte inn av vinduene hvis du tør. Du går i et museum.

rc3b8ros-6

Langs-Stuggu / Løssi-Stuggu i Sleggveien.

rc3b8ros-3

Man kan gjerne ta seg en tur til Røros i begynnelsen av august. Da spilles det musikkteater på Slegghaugan, Elden. Ethvert sted med respekt for seg selv har et spel, og Elden bør oppleves i sommernatta.

Sees vi? Ryk og reis. Dra til Røros. Men før det, kan du se på flere utgaver av ABC i ord og bilder, både Petunias Rosenkrantztårn her i Bergen, og de andre innleggene fra de som følger ABC-turen.

16 kommentarer om “Ryk og reis, rik og raus

 1. Nydelig skrevet og herlige bilder!
  Røros er et flott sted, jeg har vært der et par ganger og blir alltid slått av hvor vakkert det er der. Ikke så rart at stedet er fredet.
  .-= Juni´s last blog .. =-.

 2. Vi var innom Røros en tur i fjor sommer, da hadde jeg ikke vært der siden jeg var barn. Jeg tror Røros definitivt er et sted jeg kunne ha tenkt meg å bo, om det noen gang skulle bli aktuelt å rive seg løs fra Frøya. I sommer går turen forbi Røros atter en gang, og jeg ser ikke for meg annet enn at vi skal ta en tur i de gamle ærverdige gatene igjen.
  .-= Siw Aina´s last blog ..ABC i ord og bilder. R er for… =-.

 3. Røros!! At jeg ikke tenkte på det, har jo så mange bilder derfra! 🙂 Det er en utrolig vakker og historisk by!! Det er sååå koselig å vandre i de gatene blant den gamle bebyggelsen! Men Elden har jeg aldri vært på, det skulle jeg ha fått med meg også! Første gang jeg var i Røros var jeg bare en liten jente 🙂 Men ennå kan jeg huske de flotte steinene på slegghaugen! Vakker R!! 🙂

 4. Røros er en kjempeby! Jeg har rett nok bare vært der ‘ordentlig’ på sommeren, og da gjerne i forbindelse med fjellturer i Femundsmarka, men likevel… Flott sted. Mye man kan se og oppleve der, og blir man lei av byen finnes det mye attraktivt like i nærheten også. Godt tips 😀

  (Og for å pirke litt: ‘verzählen’ uten v i starten av ordet. Erzählen heter det, ordet som betyr ‘fortelle’.)
  .-= Elisabeth´s last blog ..Liten fyr – stor glæde =-.

  1. Til alle: Takk for hyggelige tilbakemeldinger!

   Rimkogeren: Røros ligger der og venter på deg. Den eksisterer og er et interessant bekjentskap.

   Elisabeth: Du har sikkert rett i pirket ditt. Men det hadde nok Ludvig van B også 😀

 5. bonni: Ja, man har alltids noe å fortelle, være det seg fra Røros eller Berlin. Det fine er at det man forteller om en reise til Røros ikke er det samme som fra en reise til Berlin. Det er det som er så fint.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *