Korps er….

Bekjennelse: Det er mulig jeg er en korpsnerd. Jeg vet ikke helt. En nerd er vel en person med et ganske så snevert interessefelt. Jeg er da søren meg ikke snever! Mulig jeg er en korpsgeek, da. En geek er visst en som har sterk binding mot noe, og jeg har vitterlig en sterk binding til korpsbevegelsen. Kanskje man kan si det slik. Eller kanskje jeg er ei korpsberte? Jo, jeg vil mye heller være ei berte i denne sakens anledning. Ikke sånn blond bimbo, men bimbo på korpsvis. Ei korpsberte som kaster alle hemninger over bord, som lever seg inn i gode framføringer og tramper takt og svinger kropp, kaldsvetter og forelsker seg. Jeg er en slik en. Jeg forelsker meg uhemmet i harmonier, i solistpartier, i tubagruppens groove, i slagverkets rytmikk, i dirigentens innlevelse. Jeg har gått lenge i denne forelskelsens rus.

Jeg har nå kommet med min bekjennelse. Nå skal jeg føre denne over i en historie om korps. Du kan lese videre eller la være.

Det nærmer seg vårens store korpsdag. Denne dagen kan du gå ut i gatene å se og høre et korps, kanskje for eneste gang dette året, så kan du gå hjem og tenke at dette er traurige saker. Eller kanskje ikke? Ga det mersmak? Da kan du gå inn på hjemmesida til Norges Musikkorps Forbund, finne deg et arrangement i ditt nærområde, og oppleve korps slik korps også kan oppleves. Uten marsjering i gatene og Gammel Jegermarsj. Du kan høre Forsvarets Musikkorps Vestlandet i samspill med saxofonisten Olav Dale som inviterer til konsert med samba, merengue, salsa, bolero og cha-cha-cha, eller du kan dra på brassclinic med Lasse Lindgren i Halden. Eller du kan finne fram til Frikanalen, enten via internett eller på eget TV-apparat, slå på når Talentfabrikken sendes, og der vil du få oppleve en haug med unge og flotte talenter. Det er så masse å velge i at du til slutt vil glemme at du en gang tenkte på korps som et akk så kjedelig, men nødvendig 17-mai-innslag.

img_0838

(Korpspappaer er gode å ha som stortrommebærer)

Jeg satt i en konsertsal på Liseberg i slutten av juni 2005. Jeg var dønn sliten etter måneder med ryggplager og benektelse av at jeg trengte å slappe av. Jeg hadde endelig skjønt at det kanskje var på tide å legge seg litt nedpå, men hadde likevel tenkt å være med skolekorpset på korpstur til Gøteborg. Der satt jeg i konsertsalen, jeg var trøtt og ryggen verket, men jeg satt der. Korpset spilte i underholdningskonkurransen i Gøteborg Musikkfestival, og tonene fra Black is the Colour of my true loves hair fylte lufta. Og jeg gråt. Tårene rant og hårene reiste seg. Og siden – siden har dette vært en av de vakreste melodien jeg vet om. Nå har jeg tenkt å dele den med dere, og hvis du som leser trykker på linken, vil du få Manger Musikklags versjon av Black is the colour fra Appalachion Mountain Folk Song Suite på øret. Når jeg hører den, fryser jeg fra hårrøttene og utover og ned i min minste tå.

Black Is The Colour Of My True Loves Hair – Manger Musikklag

Hvordan det gikk med skolekorpset den gangen i underholdningskonkurransen? Jo, de vant.

Konkurranser er veldig inspirerende. Og fryktelig spennende. Og noe enkelte bare må være med på, år etter år. For vårt skolekorps har det i år vært Sotrafestival og Hordablæsten, og i juni reiser korpset til NM i Stavanger . Korpset har ganske så gode resultat å vise til de siste sesongene. NM tar vi som det kommer, men ungene er ganske gira. Så lenge det er ungene som er gira på konkurransene, synes jeg vi foreldre bare skal ta det med ro. Det viser at de har spilleglede kombinert med konkurranseinnstinkt. En superbra kombinasjon, spør dere meg.

field-band-v

Konkurranser er derimot ikke viktigste forutsetning for at dere skal la ungene bli medlem av et korps:

Korps er inkluderende.
Korps er mer enn 17. mai og marsjer.
Korps er ikke kjedelig.
Korps er gøy!
Korps er kult.
Korps er ikke noe dumt.
Korps er den billigste fritidsaktiviteten som barn og unge kan drive med.

field-band-i

Korps er lagspill uten reservebenk.
Korps er et unikt kulturelt tilbud, det inkluderer skole, foreldre og barn.
Korps er verdens beste hobby!

field-band-xi

Mer enn 30.000 barn i Norge er med i et korps.
Korps er hele livet.
Korps er fellesskap, samhold og trivsel.

field-band-xii

Nå har dere vært ordentlig flink og lest helt ned hit. Så har dere sett noen bilder, og kanskje lurer dere fælt på hva disse bildene har med korpshistorien å gjøre. Dette er ikke et norsk korps. Dette er bilder av et nasjonalt Field Band fra Sør Afrika. Disse ungdommene var på Norgesturné i juni 2008, korpsene i vår lille kommune hadde gleden av å få være med på seminar med dem. Her var det mye bevegelse og mye lyd. Man står ikke stille når man spiller messinginstrument og trommer i Sør Afrika. Norges Musikkorps Forbund og The Field Band Foundation i Sør Afrika har inngått en kulturavtale som gir norske instruktører anledning til et år i Sør Afrika for å lære opp ungdommer til å bli instruktører, og ungdommer fra Sør Afrika kan få et år på Toneheim folkehøgskole.
field-band-xv
Og dere, som kanskje tror at korpsene kommer fram fra gymsalen i møllspiste uniformer med Gammel Jegermarsj på noteklypa nå i mai, har nå lest en tekst og sett noen bilder som forhåpentligvis gir et litt større bilde av en fritidsaktivitet som omlag 70.000 mennesker bedriver i Norge.

[kaltura-widget wid=»ua6v9c1l3k» width=»410″ height=»364″ type=»whiteblue» addPermission=»0″ editPermission=»0″ /]

190Ræva korps i en gymsal, alle vet hva som skal skje og lukker øynene og korser seg, mens Madsen teller ned. Så drønner vi gjennom natten som et rustent bombefly, og Madsen blir gammel, og Valdresmarsjen ny.

191Så bli med i vårt korps hvis du liker musikk.
En oppvekst i ordnede former.
Bli med i vårt korps hvis du liker å gå i takt,
i ganske stilige uniformer.

Så passet det veldig fint da at vi har kommet til bokstav K i Petunias ABC i Ord og Bilder. Dette er mitt bidrag denne uka, og kanskje jeg har overbevist noen sjeler om korpsets fortreffelighet. Eller kanskje ikke. Jeg har bekjentgjort hva jeg er. Ei korpsberte. Men vet dere – marsjering er pyton.

26 kommentarer om “Korps er….

 1. JAAAAAAAAAAAA! er så enig, så enig! Har selv spilt til jeg var i tjueårene, men måtte slutte pga helsen dessverre. Korps er alt man kan ønske seg – ikke minst samhold! ORPS har jo satt et veldig positivt fokus på korps igjen – det er utrolig bra! Har du ikke sett filmen anbefales den 🙂
  Så da er det bare å ønske deg en god helg, og en flott 17.mai – MED KORPSMUSIKK 🙂

  Monica’s last blog post..ABC utfordring – K

 2. Så flott et innlegg. Jeg er ingen korps-spiller, men du så glad jeg er for at vi har korps i dette landet. Det spilles og masjeres overalt i disse dager og det jo jo fantastisk. Vi støtter opp om korpset i nærmiljøet og er dem evig takknemlig for at vi har 17.mai tog med musikk. Lykke til videre, jeg ønsker deg en flott 17. mai og nok en flott korpsdag :0) (0:

 3. Korps er et genialt valg nå når det er 17 på søndag:) LEverte ungene i bhg i sted,og da var det noen som spilte Norge i rødt,hvitt og blått.Fikk tåra i øyan æ….

  Så flotte bilder:) Ha ei fin feiring den 17:)

  Evami’s last blog post..K for……

 4. Jepp !! Er såå enig…gammel korpsberte her også..og jeg trakterer enda min kjære sax…men dog ikke i korps lenger..det vil ikke mine kroniske sykdommer være med på lenger..derfor er det med stort savn jeg følger med fra siden når korpset marsjerer forbi meg på 17 mai…eller ved en annen anledning. Har allerede sett de idag..de var nemlig med når vi har barnehagens 17 mai feiring…min prinsesse’s siste barnehage 17 mai..neste år er det skoletoget.
  Ha en flott fredag videre og en kjempeflott 17 mai..med musikkorps !
  🙂

 5. Jeg har aldri spilt i korps, men har gåt i klasse med folk som levde og åndet for det og fikk se hvor sosialt og artig de hadde det.
  Kan ikke tenke med 17. mai uten korpsmusikk. Jeg har hørt om skoler der de ikke har klart å rekrutere elever til korpset og der de har måtte bruke cd spiller for å få musikk til marsjeringen…
  Huff – ikke helt det samme, nei.
  Ønsker deg en flott 17. mai og det er jo litt alle som spiller i korps sin bursdag også:)

  Petunia’s last blog post..ABC i ord og bilder # 11

 6. Ja dette var ett fantastisk flott bidrag. Har tilogmed lest ned hele teksten.. hihi.. mange gode argumenter for korpset her 🙂

  Gleder meg til å høre dem igjen om 2 dager!

  Ha en fin 17.mai feiring 🙂

  charlotte’s last blog post..K-for konfirmant

 7. Bra innlegg.. Jeg må vel innrømme at jeg nesten kan kalles det motsatte av deg. Altså ingen korpsnerd, men ikke så ille som en korpshater heller da.. Vel, jeg synes det er koselig med korps på 17 mai, men that’s it.. Synes det er vel slitsomme lyder..

  Riktig så god 17 mai helg med masse korps.. jeg drar på sjøen denne dagen, men det er altså ikke på grunn av korpset da…

  HildeS’s last blog post..ABC i ord og bilder # 11

 8. Du er virkelig korpsnerd ja. Artig og bra innlegg.
  Jeg har minner som er nettopp som de du beskrev, om ikke møllspiste uniformer da, så iallfall Gammel Jegermarsj. Var på Røros på korpstreff når jeg var 13. Det var over 30 varmegrader og vi skulle være med å ta norgesrekorden i å marsjere og spille Gamle Jegermarsj. Djeeeezes…

  Ha en fin fin helg!

  Hege’s last blog post..K – for krukker

 9. God 17 mai til alle dere også! Gå ut og hør på korpsene. Men husk: De finnes ellers i året også. De har en flott misjon i nærmiljøene der barn og ungdom får en suveren musikkopplæring.

  1. Takk skal du ha! Du har mange korps å velge blant der du bor, men det verste med korpsene på 17. mai er ulydene som følger med det å skulle spille samtidig som man marsjerer. Når ambis og kondis skal fungere i lag. Det er ingenting som sliter så mye på leppene som dette. Men så gode kyssere som vi blir 🙂

 10. tove: Se der ja! At min bekjennelse kan få andre til å komme ut av skapet 🙂 Det var jo riktig så bra.
  Hurra Hurra!

 11. Korps er en fin ting 🙂

  Er vel litt over middels interessert jeg også, har spilt i over 20 år nå og har ingen planer om å slutte med det.

 12. Litt over middels interessert. Jeg skjønner det når jeg ser bloggen din. Litt over middels interessert og litt til 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *