5777794Har lyst til å blåse en lang marsj i NRK og Monster Film AS. Her lager de en serie som skal munne ut i en kinofilm med premiere i mars, ORPS, og så lager de det hele så håpløst, så virkelighetsfjernt, at det blir bare teit. Visstnok er skuespillerprestasjonene gode, men hvis dette skal være en film om hvordan det er å gå i korps, så har de bomma totalt. Det var fjernsynspremiere i går kveld, og sammen med min familie satt jeg og lo, ja jeg gjorde det, men hele tiden med en litt rar klump i magen. Dette blir helt feil. Hvor ble det av musikken i filmen? Det er ingen skolekorps som ved flaggheising 17. mai spiller Bojarenes Inntogsmarsj. Man får ikke plass til Bojarenes Inntogsmarsj i marsjheftet. Og marsjen er i utgangspunktet en for vanskelig marsj for et skolekorps som er så dårlig som Gamle Tomter ser ut , og ikke minst høres ut, til å være. Og når man skal få et korps bedre, da setter man inn et støt med bedre opplæring, og det kan ikke en dirigent ene og alene stå for, og dessuten, når jeg nå er i gang, man starter øvelsen med oppvarming, man går ikke rett på et eller annet stykke. OG – hvorfor i huleste – det finnes nesten et tresifret tall med korpsmusikanter i Norge som kan SPILLE et instrument. Noen av disse har sikkert en god skuespiller i magen også. Hvorfor er ikke de blant skuespillerne? Og hvorfor lærer man ikke opp de skuespillerne som skal dirigere til nettopp å DIRIGERE?

Norges Musikkorps Forbund skal i løpet av våren ha en kampanje for å få unger til å begynne i korps. Kampanjen skal bidra til å gi foreldre et positivt inntrykk av musikkorps som en populær og meningsfull fritidsaktivitet. Når foreldre nå sitter og ser denne serien sammen med ungene sine får de så alldeles ikke noe positivt inntrykk av korpsbevegelsen. Hvordan kan de det når de ser en gjeng dåsemikler? Musikkorps er spilleglede, fellesskap og mangfold. Med spilleglede menes gleden ved å spille et instrument, mestre noe, bli sett og hørt, bety noe for andre, utvikle et talent og utforske nye musikkformer. Med fellesskap menes å oppleve noe sammen med andre, få mange nye venner, bli inspirert og motivert av andre og ha noen å se opp til. Med mangfold menes å ha respekt for hverandre, uavhengig av alder, kjønn, kulturell bakgrunn og ferdighetsnivå. Det er mulig den kommende ORPS-filmen viser dette. De to første delene i serien viste bare det veldig mange synes – at korps er bråk, at korps er nerdete, at korps er kakebaking, at korps er 17 mai. En hel haug med myter. Og jeg spør meg selv: Kan man avlive myter ved å bygge dem opp slik det til de grader blir gjort i de to første episodene?

Ja – jeg er surmaga. Men jeg er også er stor korpsentusiast. Jeg vil at korps skal framstå som noe spenstig. Ikke som traurige og kjedelige med ditto kjedelig musikk. Uniformer er ikke kult. 17 mai er ikke kult. Bojarenes Inntogsmarsj er ikke kul. Sure dirigenter er ikke kule. Korps som ikke kan spille, er ikke kult.

Korps skal være nytenkende. Korps skal være kult.

web_bandleader

14 Comments on Oss korpsberter imellom

 1. Desverre er det ofte slik at TV og filmprodusenter ikke forstår at virkligheten kan være god underholdning. De skal alltid «gjøre noe ekstra» som gjør at det ikke blir troverdig for de som faktisk kjenner det miljøet som er tema for filmen.

 2. Da jeg første gang så vidt så reklame for denne serien, ble jeg glad, for jeg trodde det var et «ordentlig» korps som ble fulgt igjennom x antall episoder.
  For hver gang jeg så reklamen (på nrk), skjønte jeg at dette er en veldig tilgjort serie, og synes det er trist at de skal «ødelegge» korpsryktet.

  Jeg har selv vært med i korps i 7 år, og det var mye morsommere enn de som ikke var med trodde. Det er synd at det i så alt for mange miljøer sees på som nerdete og teit og være med i korps.

  Eugenies ferskeste bloggpost..366 dager siden sist

 3. Politikk i Enebakk: Ja, og det er fryktelg irriterende. Det finnes sikkert mange eksempler uten at jeg klarer å finne så mange akkurat nå. Jeg synes bare det hele virker så dumt. Mye fordi jeg hadde sett fram til noe ordentlig. Det kan godt være underholdning og artige påfunn og slikt, men litt mer troverdig burde det vært i forhold til f.eks spillinga. Ingen spiller så teit. Og spiller de teit, spiller de i alle fall lettere musikk.

  Eugenie: Så vidt jeg vet har NMF vært med som en slags «konsulent». I alle fall i filmen. Jeg har hørt at filmen skal være bedre enn fjernsynsserien, og at det er der NMF skal sette inn støtet med sin rekrutteringskampanje. Skal det bli noen rekruttering, må denne serien som går vise noen bedre takter.
  Jeg kjenner forøvrig bare kule folk som går i korps. Og jeg kjenner mange 😀

 4. «Uniformer er ikke kult. 17 mai er ikke kult. Bojarenes Inntogsmarsj er ikke kul. Sure dirigenter er ikke kule. Korps som ikke kan spille, er ikke kult»

  Jeg må bare si meg enig i alt du skriver. Har ikke sett serien, men det er ille hvis de ikke klarer å gi et nyere bilde av korpsbevegelsen. Man sliter jo daglig med myter om korps, ja det er nesten et skjellsord…

  Mariannes ferskeste bloggpost..Jeg er blitt tagget….

 5. Ja, og så blir det så tydelig når det skal være fra et miljø man mener å kjenne, og så gjør man så mye dill dall ut av det. Kan man ikke bare lage en enkel film liksom? Med vanlig prat. Med vanlige folk. Gjøre det litt «virkelig».

 6. Aller først: Takk for et bra skrevet innlegg om Orps, Vibeke! Du har mange gode poenger som jeg tror mange deler. Her er likevel et par viktige korrigeringer i forhold til NMFs rolle:

  * NMF har ikke vært konsulent for verken serien eller filmen. Det må være en misforståelse. Vi ble kontaktet og spurt om vi kunne hjelpe til med å finne statister, og det sa vi selvsagt ja til. I tillegg har vi fått sett serien og filmen før den nå vises. Det er det hele. Vi har ikke blitt spurt om hva vi synes kunne vært greit at historien handlet om, og hadde vi blitt spurt om det, er jeg helt sikker på at vi ville ha foreslått en helt annen vinling!

  * Når serien og filmen nå først kommer, har NMF besluttet at vi ønsker å benytte oss av muligheten til å bli enda mer synlig gjennom en rekrutteringkampanje. Både serien og filmen kommer helt sikkert til å skape debatt, og da har vi en fantastisk mulighet til å vise hva korps EGENTLIG handler om.

  mvh Stig, kommunikasjonssjef i NMF

 7. Fint å få svar fra NMF da, selv om kanskje NRK og Monster Film kunne svart bedre for seg når det gjelder min noe negative holding til TV-serien, i og med at det er de som har funnet på historien.

  Når det gjelder det der med NMFs rolle: Jeg OPPFATTET det slik at NMF hadde en rolle som konsulent. Jeg satt på et møte i femte etasje i Kroepelinbygget i Bergen og fikk informasjon om serien og filmen. Jeg har ikke snappet det opp fra løse lufta. Hva det innebærer å være konsulent, kan jo være så mangt. Det kan jo være å finne statister også det. Forøvrig kunne jeg heller tenkt meg at NMF kunne funnet fram til skuespillere som kunne spille et instrument og ikke minst lært dirigenten å dirigere, men det er jo en helt annen sak.

  Hvis NMF klarer å vise hva korps handler om samtidig som det blir vist en TV-serie som egentlig godt kunne handle om noe annet, så vil jo det være kjempeflott. Da kan man vel nå målet om 80 000 medlemmer i 2015 eller der omkring.

 8. Jeg er også en stor korpsentusiast som blant annet har vært NMF-styremedlem derav deltatt på landsmøte, drevet et kjent korpsnettsted og har spilt aktivt i korps siden 80-tallet, men jeg er alikevell ikke enig med deg på hvordan du ser på Orps-serien. Det virker på meg som du har fått det for deg at den skal nærmest være en dokumentar, hvor alt skal være så korrekt som mulig i forhold til hva du opplever som din korps virkelighet, men Orps er fiksjon!

  Din versjon av en korpsserie hadde blitt dritkjedelig, bare som et eksempel som du nevner selv, oppvarming, ja det er veldig spennede å se på at noen varmer opp er det? Og i disse NM tider for oss som spiller i brassband i alle fall, hva bruker vi så enormt mange timer på, jo terping, det samme skjer jo i skolekorps på de samme stykkene der som oftest i månedsvis, ja det hadde blitt underholdene om man skulle reflekt det også i en serie, osv…

  Jeg ser i alle fall frem til å dra på kino sammen med dame og barn når filmen kommer 🙂

  1. Terje Pedersen:
   Nei, jeg har nok ikke fått det for meg at det skal være en dokumentar. Jeg vet utmerket godt at det er en serie på lørdag i beste sendetid, at det er ren fiksjon, og at det er laget en film som kommer i mars. Jeg har heller ikke sagt noe om at serien skulle ha handlet om oppvarming og terping. Jeg har heller ikke sagt at serien er kjedelig. Tvert i mot har jeg sagt at jeg lo, og at skuespillerprestasjonene var gode. Det fortsatte de å være, hele serien igjennom. Men jeg synes likevel at det skorter på sannhetsgehalten i serien. Og ikke minst synes jeg man kunne funnet fram til unger som kunne spille slik at det ble spilt musikk i serien. Det hadde ikke vært så fryktelig vanskelig.
   Du finner meg for øvrig i Grieghallen til helga, som en av de frivillige som løper rundt for at alt skal funker for dere blåsende.

 9. Meg finner du nok mer inni salen enn løpende utenfor 😉 Men jeg er glad for at det finnes frivillige som deg også på dette arrangementet, jeg er litt for glad i å sitte benket inne i salen. Men i år er det nok kanskje ei lita datter som nok trekker selv meg litt mer ut av salen enn normalt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *