Jeg kjører til og fra jobb gjennom et nydelig landskap.  Fargene er strålende, og de overgår seg selv når været viser seg fra sin beste side.  Når sola er på vei opp, eller når den er på vei ned i havet i vest.  Dette skulle jeg tatt bilde av, tenker jeg, og ser utover en lysrosa fjord med Mongstad Skyline i det fjerne.  Eller bøen med sølvaktig frost der en Islandshest beiter, eller vintereika som med sine gyldne blad speiler seg i et blankt og stille vann, eller fossen i fritt fall, eller geitene langs veien, de med de krumme horna, eller den enslige båten på fjorden, eller det gamle naustet.  Det er så mye jeg gjerne skulle ha vist fram.  Så mye fra denne utkanten jeg bor i.  Hadde jeg hatt kamera med meg når jeg kjører mine daglige turer.  Og ikke minst hvis dette kameraet f.eks var en Nikon D200.

Nåja, jeg kan klare meg med Nikon D40 også jeg.  Vitsen er at jeg kan bruke det, og at jeg kan ta de bildene jeg har lyst til å ta.  Det får jeg ikke til med den lille kompaktdigitale greia jeg har.  Joda – forsåvidt greit å ta bilder med det, men det har sine begrensninger.

Dette skal forøvrig ikke handle om de bildene jeg har tatt eller de jeg skulle ha tatt.  Jeg ville egentlig skrive en bloggpost om hvordan man bør vise fram bildene sine, men jeg er jo ingen mester på det området.  Jeg vet bare hvordan jeg selv ville hatt det, og andre vil vel ha det på sin måte.

Selv har jeg en haug med album i heimen.  Det var før det digitale kameras tid, og jeg knipset i vei på mitt speilrefleks, en øst-tysk tung sak jeg arvet av min far.  Bildene ble framkalt og de ble sirlig limt inn i album.  Flink var jeg til å skrive og pynte litt rundt også.  Nå har jeg ikke gjort slike albumstunt siden 2005.  Bildene mine ligger i mapper inne i datamaskina mi.  Der ligger de forøvrig godt, men det blir ikke det samme som et hjemmelaget album.

Det å vise fram bildene sine i bloggen er jo et godt alternativ.  Et bedre alternativ kan kanskje være en egen bildeblogg.  Noen hengir seg til scrapping – slike overflødighetshorn av pynt og stasj.  Jeg er mer tilhenger av en litt neddempet stil når det gjelder bilder.  Gjerne litt ord og litt pynt, men med måte. 

Bilder – og kunst forøvrig – bør vises fram i lyse og åpne omgivelser.  Å gå inn på en bildeblogg med svart bakgrunn blir for meg helt håpløst.  Det blir som å gå i et galleri ingen har tatt seg bryet med å vaske før de hengte opp bildene.  Samme hvor flotte bildene er – jeg får så og si intet utbytte av dem når bakgrunnen blir svart.  Jeg blir lettere irritert når jeg oppdager slike blogger, for bildene kunne ha tatt seg så mye bedre ut hadde man bare gjort noe med omgivelsene.  Hadde man ryddet galleriet, for å si det slik.  Hadde rengjøringspersonalet vært på plass før kunstneren selv kom inn. 

Som man kan vaske og innrede et galleri før vernisagen, kan man også innrede bloggens bakgrunn før bildene sendes på lufta.  Det er en uendelig herskare av design å velge i.  Slik fotografen er kreativ når han/hun tar bilder, like kreativ burde fotografen være når bloggens utseende blir vurdert.

Et lite hjertesukk bare.  Og det er mulig jeg får som fortjent – «ha, ha, hva er det hun tror hun er for noe, forteller hvordan bloggen min skal se ut, lissom.»  Nei- men jeg hadde bare lyst til å nevne det, sånn i forbifarten.

16 Comments on Bildeblogger – et hjertesukk bare

 1. Om du kjører rundt i en rosemalt bil, er det vel få som husker hvilken bil du kjørte? Men, det var ikke det jeg ville, lurte bare på om jeg kunne sitte i baksete da du skal på jobb?

 2. Jeg syns faktisk at svart kan være en aldeles utmerket bakgrunn på bildeblogger – så sant de ikke er overfylt av alt mulig annet som stjeler oppmerksomhet (sier jeg som har en blogg full av alskens…). I mine øyne framhever svart innholdet i bildene på en aldeles utmerket måte. Hvitt likeså. Andre farger i bakgrunnen kan fort forstyrre hvis den ikke er tilpasset bildet. Omtrent som ved bruk av passepartout, altså. Syns nå jeg da 🙂

  Ståles ferskeste bloggpost..Lyn og torden – Jeg er nominert!

 3. Hei.
  Det er flott å se deg tilbake igjen. Jeg har savnet deg.
  Jeg skjønner godt at du lurer på hvordan du skal presentere fotografier. Du er ikke aleine om dette. Jeg bruker jo noen bilder i bloggen, men jeg har så mye mer jeg gjerne skulle brukt. Har prøvd meg litt på Flickr, men må sette meg mer inn i hvordan de kan presenteres på beste måte. De bare henger der liksom
  Derfor føler jeg meg i samme dilemma som deg – leiter også etter en bra måte og vise bilder på. Siden jeg lest bloggen din har jeg tenkt på det du skriver om å rydde og klargjøre for en presentasjon. Flott tanke og jeg er absolutt med på den, men jeg blir også litt betenkt. For hvis vi funderer for mye kan det skje at vi blir så kritiske at vi ikke får lagt ut bilder i det hele tatt. Jeg mener hvis vi venter til alt blir perfekt:-)

  grethes ferskeste bloggpost..Vi hadde en gang en båt.

 4. Nja angående hvilken farge bakgrunnen skal ha – der er nok smaken delt. Enhver får ha sin. 😉
  Men – i stedet for å la dine digitale bilder ligge og slenge på pc’en så anskaff en digital ramme. Det er helt genialt. Plustelig ser man turer/folk/situasjoner/minner man helt har glemt.
  De finnes i mange typer og du kan sikkert finne én med en rammefarge du liker 😉
  http://www.exposervice.no/index.php?page=Digital+Bilderamme

  smgjs ferskeste bloggpost..Bare morro med gresskar!

 5. Selsius: Du kan gjerne få sitte på 🙂 Tror du hadde vært mer ute av bilen enn inni den.

  Ståle: Noen bilder kler sort bakgrunn. Og blogger der det er meningen at bildene skal komme klart fram, der bildene har en viss størrelse (f.eks selsius, Unsharp mask, Framed & Shot), der synes jeg det er greit med mørk bakgrunn. Liker også godt når bakgrunnen skifter med fargen i bildet (slik som hos selsius). Det er vel mer blogger som skal vise bilder, men som f.eks viser fram bildene i «små» utgaver i et svart WP-tema som ikke egentlig er tilpasset bilder. Det er forøvrig verre med enkelte VBGer med polkagrisbakgrunn. Det er faktisk verre.

  grethe: Nja… jeg er jo ikke ute etter det perfekte, men kanksje mer ute etter det som jeg synes har mest stil. Og mest stil synes jeg det enkle, pene og rene har. Uten for mye dill dall. Derfor er jeg nok heller ikke så veldig glad i overdimensjonert scrapping 🙂

 6. Heisann smgj! Jo, enhver får ha den bakgrunnen man liker – skal forsåvidt være enig der, *livredd for at du har svart bakgrunn*, men det hadde du ikke nei 🙂
  Har ikke noe i mot svart bakgrunn i bloggen – der hovedbudskapet er tekst, men det er det der med wp-tema som er svart og bildene egentlig skal være hovedbudskapet, og så er det ikke satt opp ordentlig. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det – og det er nok min egen feil når jeg roter meg oppi slike vanskeligheter 🙂
  Digital ramme har jeg ikke hørt om, men jeg har tenkt på å lage digitale fotobøker.

 7. … og jeg synes at hvit tekst på svart bakgrunn er … Vel. La oss si det sånn at bloggen må være EKSTREMT interessant dersom jeg skal lide meg gjennom dét. 😉

  Selv synes jeg «nøytrale farger» (= hvit og varianter av hvitt, sort og gråtoner) er best som bakgrunn for bilder.

  smgjs ferskeste bloggpost..Bare morro med gresskar!

 8. Fint du kom med den siste presiseringen der Vibeke, ikke fordi jeg ble nevnt, men på grunn av prinsippet til en fotoblogg. En vesentlig forskjell fra det å gå i galleri og å se et bilde på en pc-skjerm, er at bildet og bildets omgivelser i et gallerier avhengig av en eller annen for for eksternt lyskilde (dagslys, spotter eller liknende) for at du skal kunne se bildet. Bilder gjengitt på en pc-skjerm blir gjengitt av punkter som i seg selv gir lys og bildet endrer seg derfor mindre i forhold til ekstern lyskilde. Derfor er det for meg viktig at fotobloggen har en ramme som er så nøytal som mulig og som ikke fanger oppmerksomheten. Kall det gjerne kjedelig, men jeg mener at svart og hvitt er det beste i denne sammenhengen. Jeg setter en knapp på svart, siden jeg da ikke blir blendet av bakgrunnsfargen. For å komme med et godt tips i den sammenhengen, så har Pixelpost en fotoblogg der seeren selv kan endre fargen: .

  Når det gjelder tekstblogger og blogger med mindre bilder er jeg helt enig med deg Vibeke, Svart er helt ut. Minner meg nesten litt om EDB kommfakt- helt håpløst med hvit skrift på svart bakgrunn.

 9. Ja, sannelig om jeg vet.
  I kveld har jeg herjet med et bilde, som jeg nå har postet i fotobloggen. Temaet jeg har valgt for fotoblogg velger bakgrunnsfarge ut fra fargene i bildet, hvilken i utgangspunktet høres fint ut, ikke sant. I dette tilfellet, med den gule traktoren og det gule treet mot grønt gress, og med div. filter og greier, ble bakgrunnen helt frøktelig, og burde helst vært svart, synes nå jeg, Vigdis!

  Britt Åses ferskeste bloggpost..Gul traktor – gult tre

 10. Jeg syns jo det du skriver er helt riktig, og i med at min billedblogg nettopp er lys – ja, faktisk helt hvit.

  Men de som har peiling på dette med farger og bilder, sier at de faktisk kommer best fram på verken hvit eller svart bakgrunn. Fargene må ikke konkurrere med bildet, derfor bør det være temmelig anonymt bak. Og med det har jeg svaret på ditt spørsmål: Den egentlige riktigse fargen å bruke for å få fram bildene er en lys, dempet gråfarge. Da slår man ikke bildet ihjel verken med for mye lys eller for lite av det, for mange farger eller for få.

  Nå vet dere det.

  Geirs ferskeste bloggpost..Nominamnam

 11. smgj: ….og gul skrift på svart bunn, eller rosa – det blir sånn piczo-blogg det, slik som småjentene driver med. Jeg har faktisk litt vanskelig for å lese lys skrift på svart bunn. Da må jeg ta brillene på min nese for å bedre å kunne lese.

  Simen: Ja – jeg ønsket å komme med presiseringen. Jeg kan også komme med eksempel på de bloggene jeg rett og slett synes er stygge, men jeg har egentlig ingenting med hvordan andre velger å utforme bloggene. Men dersom det er bildet som skal framheves, skal man etter mitt syn IKKE bruke et svart WP eller blogger-tema som IKKE er tilpasset en bildeblogg. Og det finnes noen slike blogger. VG-bloggene er de fæleste; særlig de med sykedelisk bakgrunn.

  Britt Åse: Du er tilgitt 🙂 Den bakgrunnsfargen var litt merkelig – skal være enig der. Du skulle fått velge selv.

  Geir: Haha – så det så 🙂

 12. Det er forundelig deilig at vi er så forskjellige!
  Vi har det nemlig helt motsatt 😉 og synes at den mørke bakgrunnen gjør at bildet trer mere frem. Derfor har vi også valgt mørk bakgrunn på vår fotoblogg!
  Etter å ha sett ganske mange fotoblogger – (men uten å telle etter) har vi inntrykk av at det er flest som velger mørk bakgrunn.
  Om det er en trend eller ei er heller ikke godt å si, det er vel alt forresten!
  Når det gjelder kunst på veggen vår -fotokunst inkludert er vi svorne tilhengere av hvit passpartou – aldri svart. Til nød en tynn svart indre ramme på passpartouen. Men på pc skjermen synes vi altså at bildet forsvinner om bakgrunnen er hvit…

  Rett /galt finnes antagelig ikke. Det er vel smak og behag – akkurat som det er det med bildene. Noen liker et bilde som andre ikke synes har noe ved seg i det hele tatt.
  Akkurat DET er fascinerende!

 13. Hei! Kjempefin blogg 🙂 Jeg blir alltid facinert og inspirert av å lese og se andres blogger, så takk for at jeg fant din og fikk mulighet til å se den!! 😀
  Stikk gjerne innom bloggen min 😉

  Hilsen Sandra !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *