Hvordan skaper man egentlig begeistring? Begeistring er jo et sånt moteord for tida, har jeg skjønt, særlig innenfor organisasjoner og bedrifter. Min organisasjon, som jeg er mer enn litt engasjert innenfor på fritida, har som et av sine største mål å skape begeistring blant medlemmene. Med kreativitet, begeistring og handlingskraft skal vi sørge for at medlemmenes møte med organisasjonen oppleves positivt, motiverende og nyttig.

Spørsmålet jeg stiller meg er hvordan vi måler begeistring. Vi kan jo måle det i forbindelse med applausens styrke eller applausens lengde, men det blir litt sært, og dessuten, de som applauderer inne i en sal er for det meste menigheten. Vi kan måle det ved å stille spørsmål til våre egne medlemmer, men hvis vårt andre mål er å øke medlemstallet, kan vi ikke bare henvende oss til dem.

Da har jeg mer tro på å gå ut å skape begeistring. Være der publikum er. Vise publikum hvem vi er. Vise at vi gjør noe annet enn å subbe oss gjennom gatene en kald 17. mai. Vise at korps er noe annet. Ja, for det er korps jeg snakker om, dersom du ikke har skjønt det ennå.

Har du vilje, har du lyst og har du tro, skaper du begeistring. Når den som begeistrer i tillegg oser glede og glød, ja, da er det vanskelig å ikke la seg begeistre. En gjeng Sør-Afrikanske ungdommer skapte begeistring i ei lita vestlandsbygd en lørdag i juni. 50 spillende, syngende, dansende, glade ungdommer har lagt ut på Norgesturné, som startet i denne lille vestlandskommunen og som ender i Stavanger denne helga.

Musikk sprenger grenser. Ungdommene spiller i ulike Field Bands i Sør Afrika, der musikk blir brukt til å gi barn og unge en positiv hverdag. I fattige bydeler med mye kriminalitet, har barn og unge lite fritidstilbud, men det å spille i Field Band har blitt veldig populært, og i dag finnes det over 30 slike band i Sør Afrika.

Bands Crossing Borders er et samarbeid mellom Norges Musikkorps Forbund, Fredskorpset og den sørafrikanske Field Band Foundation. Gjennom den norske og den sørafrikanske organisasjonen er det utveksling av lærekrefter, og mens nordmenn reiser til Sør-Afrika for å lære opp ungdommene, får en del ungdommer fra Sør Afrika sjansen til å reise til Norge å utdanne seg innen musikk her.


Vå egen korpsungdom fikk gleden av å tilbringe en hel dag med denne flotte gjengen. I felles musisering fant de fram til en god tone seg i mellom. Musikk sprenger grenser, og med sørafrikansk smittende entusiasme fikk norsk korpsungdom i gang dansefoten og hoftevrikken. Rett og slett en begeistrende avslutning på korpssesongen.

Oppfordring: Sørafrikanske barn vil gjerne spille i korps, men de mangler instrument. Bruk mobiltelefonen og send «band» til 2012 og du er med som støttespiller for å starte nye fritidstilbud for barn og ungdom i Sør-Afrika. Mer informasjon finner du her.

Og et lite tillegg som jeg fant på youtube

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qB6fYSRY-yc&feature=related]

6 Comments on Begeistring

  1. fantastisk – jeg kjenner jeg ble litt begeistret bare av å se på bildene dine 😀 Sol og farger og lyd og innsats – herlig!!

  2. Randi: Det var både sol og regn den dagen, men litt omgjøring i programmet, førte til opplett, sol og varmt da oppvisningen foregikk. Nå har jeg lagt ut en video fra bandets opptreden i Belgia.

  3. Jeg ble begeistret bare av å lese denne posten her 🙂
    Å la seg være fri til å la seg begeistre tror jeg er en kjerne ting. Hvis folk sitter fast inni seg, så er det ikke plass til å la seg begeistre, det er rett og slett for fullt der.

    Stor inspirasjon i den gjengen der 🙂

    God sommer,

    Betty

  4. Deilige bilder. De oser av liv og engasjement. Fabelaktig tiltak 🙂 Jeg har stor tro på å la folk møtes og gjøre noe morsomt sammen. Blir vanskeligere å beholde fordommer da…

  5. Ungene gikk rundt og smilte hele dagen. De hadde opplevd noe utradisjonelt, og likte det. Det oppstod kontakt både musikalsk og menneskelig, og det var også tanken bak. Tiltaket fikk vi til grunnet gode kontakter i systemet 😉
    Bandet kan oppleves under Spilleglede i Stavanger akkurat denne helgen (21-23 juni).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *