OiOi

En mann stikker hodet opp fra bekkalokket, og med klar dyp røst deklamerer han Karin Boyes dikt «Visst gör det ondt när knoppar brister». Det er tidlig lørdag ettermiddag, og Festspillene i Bergen er inne i sin fjerde dag. Men hva gjør en mann i bekkalokket? Jo, midt i Festspillene foregår en annen festival, en OiOi festival som baserer seg på opplevelse, innlevelse, oppsikt og innsikt. Ole Hamre er sjef for festivalen, og han sier i programmet at «her skal det være både svært og nært. Sært og populært. Høyt og lavt. Inkluderende og ekskluderende. Finkultur og folkekultur. Kunst og moro. Enten eller er en tvangstrøye. Både og er dobbelt gøy!»

Ole Hamre er en gøyal person med en særegen og spesiell tilnærming til kunsten. Det får Festspillene i Bergen til å virke mer folkelig. Det er dette jeg tidligere har savnet. Jeg har ikke funnet det før nå, de siste årene. Jeg synes byen skal syde i festspilltiden, ikke bare inne i konsertsalene, eller på Verftet på kveldstid under Nattjazzen. Skal folk flest (det er egentlig et sånt FrP-uttrykk, men….) få oppleve kunst, må kunsten være flinkere til å oppsøke folk der folk er. De gamle damene i Kalfaret dør snart ut og har vel utspilt sin rolle som Grieghallenpublikum om ikke så lenge. Derfor er Ole Hamres OiOi-festival helt på sin plass i Festspillbyen Bergen.

Og opp fra bekkalokket titter Helge Jordal fram. Dette kalles i festivalprogrammet for «Jordiske impulser [lavkultur] – Gjør klar for overjordiske opplevelser fra underjordiske omgivelser. Dette er lavkultur slik vi i OiOi-festivalen liker den.»

«Gjør kunsten nytte? Kan den fremme nasjonens liv på noe sett? Det svarer straks en myndig stemme,
en baryton med næringsvett: Om kunst gjør nytte? Spør De meg, som går den brede næringsvei, vil svaret være et avgjort nei.» ( Fra «Kunstneren», André Bjerke)
«En kunstner er jo medfødt doven, en slags forfinet lasaron som gjør det til en profesjon
å omgå lediggjengerloven, som ikke spinner, ikke vever, men simpelthen går rundt og lever,
(hva han aldeles ikke bør!)» ( Fra «Kunstneren», André Bjerke)

Andre poster på programmet i denne OiOi-tiden er blant annet «To hurper og en harpe», «Ingen vet hvor harpen hopper», «Egeberg, Heftye og Begeistret», Spontandans» og «Motorsag-massasjen». Holder OiOi-festivalen hva den lover, blir dette uforglemmelige opplevelser.

«Størst av alt er kjærleiken. Deretter kjem Oi.» Vi får tro festivalledelsen på det.

2 kommentarer om “OiOi

  1. Så flott at du synes OiOi-festivalen er bra. Håper du har fått noen fine opplevelser i løpet av de siste ukene. Jeg har vært så heldig at jeg har medvirket i forskjellige OiOi-konserter i fjor og i år, og jeg må si at publikumet i Bergen vet å sette pris på festivalen!

  2. Hei Håvar – joda, OiOi og Festspill og Nattjazz og godt vær. Skulle gjerne fått med meg ALT! Men noe heter tid og noe heter reiseavstand. Men litt har det blitt i godværet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *